La Fiscalia Anticorrupció ha demanat d'imputar a l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre i a l'exconseller de Sanitat de la Comunitat, Juan José Güemes, per reduir de forma il·legal 135 llits de l'hospital Puerta de Hierro de Madrid, fet que va causar efectes per 10 milions d'euros a l'erari públic. Segons ha avançat el diari ABC, fonts fiscals han presentat aquest escrit davant de la titular del jutjat d'Instrucció número 53 de Madrid, que investiga aquesta supressió de llits arran d'una querella de la mateixa Fiscalia Anticorrupció presentada a finals de 2020.

Menyscapte als cabals públics


La Fiscalia es va querellar contra la directora de Planificació i Equipaments Sanitaris de la Comunitat de Madrid entre 2008 i 2011, Elena de Mingo, per presumptes irregularitats en la construcció i explotació de l'hospital Puerta de Hierro al municipi de Majadahonda. En aquell moment, era conseller de Sanitat Juan José Güemes i presidenta regional Esperanza Aguirre, a qui la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada vol investigar ara.

Segons la querella d'Anticorrupció, hi ha indicis que "prescindint del més mínim procediment administratiu de modificació de contractes previst en la legislació vigent i al plec de clàusules administratives, es va modificar de facto" el contracte de concessió d'obra per construir aquest hospital. A causa d'aquesta gestió "l'administració ha abonat més costos per serveis mai prestats", produint-se un menyscapte als cabals públics de la Comunitat de més de 10 milions.

Modificació del contracte


L'obra pública va ser adjudicada pel conseller de Sanitat i Consum de la Comunitat de Madrid mitjançant Ordre de 18 de març de 2005 a l'agrupació d'empreses formada per Dragatges S.A., Bovis Lend Lease S.A. i SUFI, que van constituir la societat Hospital Majadahonda S.A. El contracte es va modificar el 2008 i les 135 habitacions del Puerta de Hierro van passar de ser dobles a individuals.

Per justificar aquest canvi es va invocar una resolució de 5 de maig de 2008 dictada a requeriment de la presidenta de la Comunitat de Madrid que no va existir, assegura la Fiscalia, que subratlla "la il·legalitat radical de la reducció dels 135 llits hospitalaris portada a efecte eludint qualsevol procediment administratiu". Però, a més, "es va haver d'haver restablert l'equilibri econòmic del contracte de concessió a favor de l'Administració a través de la modificació oportuna, per tal d'evitar l'impacte negatiu als cabals públics".

Quadre de Goya

Fa uns mesos va transcendir que la Fiscalia té sota sospita a Fernando Ramírez de Haro, el marit Aguirre, per la venda d'un quadre de Goya per cinc milions d'euros. La venda s'hauria produït l'any 2012, quan Aguirre encara era presidenta de la Comunitat de Madrid, fet que ha despertat les alertes del Ministeri Públic, recelós que el matrimoni utilitzés la seva posició per evadir impostos amb la venda del quadre.

A la imatge principal, Esperanza Aguirre / Gtres