La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que iniciï els tràmits per investigar per un delicte de suborn impropi al Sindíc de Greuges, Rafael Ribó, que va viatjar amb la seva filla a la final de la Lliga de Campions a Berlín el 2015 per compte d'un empresari imputat en el 3%.

En l'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, Anticorrupció detalla que el juny del 2015 l'empresari Jordi Soler "va decidir convidar diverses personalitats de l'àmbit del partit polític Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) o d'institucions públiques" catalanes a la final de Berlín.

Entre elles hi havia el convergent Ramon Camp, que, després de rebre un mail de Soler amb indicacions per quedar a l'Aeroport de Barcelona, va contestar "introduint" aquests dos nous convidats, tal com recull l'intercanvi de missatges trobat per la Guàrdia Civil al mòbil de l'empresari.

"El Rafael (Ribó) té una entrada provinent del Barcelo(na) i em pregunta si hi ha plaça per a la seva filla", deia el missatge de Camp. "Oki. Ara ja som 14 i 14", va contestar l'empresari, per a continuació, demanar-li les dades dels viatgers.

El viatge, que efectivament es va produir i en el qual van participar Ribó i la seva filla en vista de la llista de passatgers facilitada a la Guàrdia Civil per la companyia aèria, incloïa el lloguer d'un avió i d'una furgoneta per als desplaçaments a Berlín.

"Viatge 'comercial'. No l'hi diguis a ningú"

D'acord amb els investigadors, va tenir un cost total de 39.300 euros i es va facturar a nom d'Electromecànica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service, tres empreses de Jordi Soler sota la lupa per la sospita d'encobrir suborns a Convergència a canvi d'obra pública.

Anticorrupció apunta a més que en vista dels missatges trobats al mòbil de Soler, el viatge per assistir al Barça -Juventus de Torí no tenia "una naturalesa social ni amistosa". El dia del partit va escriure a un contacte identificat com Josep Antoni Colomer: "Ara soc a Berlín. No l'hi diguis a ningú. Ja t'ho explicaré. Viatge 'comercial'", deia.

Per a la fiscalia, aquesta conducta de Ribó podria incórrer en un delicte de "suborn impropi" ja que el Síndic de Greuges "no manté relacions d'amistat o afecte amb Soler" i "no només accepta ser convidat, sinó que pren la iniciativa per obtenir un benefici més gran en sol·licitar expressament que també sigui convidada la seva filla".

L'escrit afegeix que "dins de les funcions i activitats que realitza Soler cap no té relació directa amb convidar persones a viatjar per veure un partit de futbol, és a dir; el pagament del viatge suposa un cost afegit a la seva activitat empresarial" i, a més, considera que és "comercial i tracta que ningú no ho sàpiga".

En aquest context, Anticorrupció demana al jutge De la Mata que elevi exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donant-li trasllat dels indicis delictius. Es tracta de la instància competent, ja que Ribó, en qualitat de Síndic de Greuges, gaudeix d'aforament.