La Fiscalia Anticorrupció sosté que l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, va amagar 77 milions d'euros en una societat offshore de Luxemburg. La Fiscalia ha recorregut la interlocutòria que deixava fora de banc dels acusats el també exvicepresident del govern espanyol. 

El Ministeri Públic considera que Rato no va incloure el resultat d'unes indagacions clau d'Hisenda així com els fons que tenia en una societat de Luxemburg i que arribaven als 77,5 milions d'euros. La fiscal, tal i com explica el digital Vozpopuli, considera que l'instructor de la causa contra Rato, Antonio Serrano-Arnal, "ha obviat dades que haurien de figurar al procediment".

La Fiscalia ha interposat un recurs davant l'Audiència Provincial de Madrid on s'exposa que Serrano-Arnal "omet dades i barreja confusament fets de delictes diferents". El citat digital ha tingut accés a l'escrit del Ministeri Públic on es fa constar que la interlocutòria del passat mes de març "eludeix qualsevol referència a l'informe que ha fer Hisenda, que analitzava les quotes tributàries defraudades per l'exdirector de Bankia i que procedien, en gran part, de fons amagats a l'estranger".

La llibertat condicional de Rato

El passat mes de febrer, l'Audiència Nacional va concedir la llibertat condicional a l'expresident de Bankia pel cas de les targetes 'black'. Rato va ser condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó i va ingressar-hi l'octubre de 2018. En el moment d'aconseguir la llibertat condicional, tenia el tercer grau penitenciari, de semillibertat. La junta de tractament del centre d'inserció social en el qual complia condemna va proposar la llibertat condicional per "l'antiguitat dels fets delictius", perquè Rato és "septuagenari" i havia realitzat "de manera positiva el programa de justícia restaurativa", per tenir "una conducta penitenciària adaptada" així com "la responsabilitat civil pagada íntegrament". El jutjat va avalar la proposta, a la qual es va mostrar favorable la fiscalia.

"Concorrent tota la resta de requisits excepte el d'haver extingit les tres quartes parts de la condemna, i vist l'informe favorable del ministeri fiscal, procedeix per tot això, aprovar la proposta de llibertat condicional a favor del citat penat", deia la interlocutòria amb data de dijous 11 de febrer. 

Rato i la caixa B del PP

El nom de Rodrigo Rato també ha sonat en altres casos com el de la caixa B del PP. Ara bé, l'exvicepresident del govern espanyol i exsecretari general adjunt del PP Rodrigo Rato va negar fa un parell de mesos a l'Audiència Nacional tenir cap coneixement del cobrament de sobresous o de la 'caixa B' del PP.

Rato va declarar com com a testimoni al judici contra l'extresorer del PP Luís Bárcenas i cinc persones més. "Desconec aquestes anotacions, el seu origen, i no tenen res a veure amb mi", va dir Rato en la línia del que van declarar els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy.

Rato va afirmar que "no entén" perquè el seu nom apareixia als 'papers de Bárcenas' i va apuntar que ell no va rebre cap sobresou en negre. Va afirmar que mantenia una relació cordial amb Bárcenas, però "no tenia una relació professional" amb ell com a gerent.

 

Foto principal: Rodrigo Rato sortint de la presó el dia que li van concedir el tercer grau / EFE