Anticapitalistes, el corrent intern de Podemos, ha declarat aquest dijous el seu suport a la "legítima" llei del referèndum aprovada pel Parlament català i ha llançat una crida a organitzar la resistència "des de baix" per "desobeir" el previsible dictamen del Tribunal Constitucional per prohibir la consulta.

En un comunicat, Anticapitalistes, liderat per l'eurodiputat Miguel Urbán i l'andalusa Teresa Rodríguez, considera "legítima" la llei que valida la convocatòria del referèndum en respondre a un "mandat popular" a favor del dret a decidir a Catalunya i malgrat la "legalitat injusta i repressiva del règim" que pretén impedir-ho. "Un mandat popular que l'Estat espanyol, les forces del règim del 78 i el govern pretenen tapar i judicialitzar", ha subratllat.

Aquest corrent intern de Podemos, que es va situar com a tercera força en la formació morada en l'Assemblea de Vistalegre II, trasllada així el seu "profund rebuig" de "tota mesura repressiva" que es posi en marxa per paralitzar la consulta i que, segons defensen, suposaria també una minva democràtica greu per al conjunt de les classes populars de l'Estat espanyol.

"La qüestió que hem de preguntar-nos és molt clara: el dia 1-O volem un Rajoy debilitat o enfortit? Un Rajoy derrotat o un Rajoy triomfant? L'1 d'octubre no només està en joc el legítim dret a decidir del poble català. És el futur del règim del 78 el que està en l'aire. Si el PP i tot l'aparell de l'Estat és derrotat s'aplanarà el camí per a un canvi favorable a les forces populars en tot l'Estat. Si el PP venç en aquest pols, sortirà enfortit i el bloc reaccionari que encapçala es farà encara més resistent", ha argumentat Anticapitalistes.

En aquesta mateixa línia, el corrent liderat per Miguel Urbán ha defensat com a una cosa legítima i necessari" la desobediència civil davant d'un marc legal "que nega drets polítics".

Així, ha considerat "fonamental" l'organització "de les resistències des de baix" davant la previsible prohibició de la convocatòria per part del Tribunal Constitucional i ha trucat que siguin "les esquerres" de tot el país les que organitzin "la solidaritat amb el poble de Catalunya".

En aquest sentit, ha reiterat que "la desobediència civil i institucional" és una eina "legítima i imprescindible de conquesta de drets socials, polítics, econòmics i culturals com demostra la història de les lluites populars, feministes i de la classe treballadora".

Procés destituent del règim

"L'1 d'octubre —ha emfatitzat— és un desafiament democràtic a un règim que s'ha mostrat insensible davant d'una majoria del poble català que demandava el seu legítim dret a votar. Un desafiament que pot accelerar en el procés destituent del règim i avançar en un aprofundiment democràtic".

Així, aquest corrent intern de Podemos ha carregat contra els partits constitucionalistes —PP, Ciutadans i PSOE— per haver-se negat a pactar un referèndum tal com van fer altres països de l'entorn europeu com el Regne Unit amb Escòcia o el Canadà amb Quebec.

Així mateix, ha emfatitzat que el mateix govern que ara nega drets als catalans és el que recentment va aplicar una política de retallades que va suposar reduir la democràcia a Espanya "a la mínima expressió".