Imatge: Un black bloc en acció a Milà l'any 2015 / Vikipèdia

El programa d’Antena3 Espejo Público fa seva la teoria que defensa el ministre Zoido segons la qual l’independentisme estaria entrant en una fase violenta arran dels darrers esdeveniments, com l’empresonament de bona part dels dirigents sobiranistes i la detenció a Alemanya del president Carles Puigdemont.

Aquest matí, en paral·lel a les informacions sobre els talls que han tingut lloc en diverses carreteres i autopistes i als accessos a Barcelona, el programa ha difós una informació en la qual s’assegura que l’independentisme més radical estaria adoptant tàctiques de guerrilla urbana.

De fet, el programa assegura que circula entre l’independentisme “més radical” un manual que explica les tàctiques a adoptar per enfrontar-se amb la policia. En realitat es tracta de textos que corren entre els antisistema des de fa dècades i que expliquen el funcionament intern de les policies antiavalots i les seves tàctiques, a més de proposar maneres d’enfrontar-s’hi, entre les quals la coneguda com a black bloc —esquadres de manifestants vestits i encaputxats de negre que actuen de forma coordinada i violenta—.

El fet és que l’esmentat programa no aporta cap prova que realment els Comitès de Defensa de la República o simplement independentistes a nivell individual estiguin adoptant aquest tipus de tàctiques, de tal manera que la xarxa ha donat per falsa la informació.

Així mateix, aquests dies també circula un altre document que intenta vincular independentisme amb violència, que també ha estat desmentit. 

L'intent de vincular l'independentisme en violència, l'última tendència en post-veritat.