L'operació Kitchen sembla que no aconsegueix arribar al desenllaç final per acabar assenyalant jurídicament els responsables de tota la trama corrupta que relaciona alts càrrecs del Partit Popular, començant pel mateix expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Aquest, ja va aconseguir tocar el violí fa dues setmanes en la seva compareixença al Congrés dels Diputats assegurant que "mai" va parlar amb el comissari Villarejo, la font i el nexe unió de tota la corruptela.

Falla el programa informàtic

Però més enllà del cas en la seva faceta política, les explicacions també les ha donades a l'Audiència Nacional. És en aquest òrgan jurídic on tot continua obert i on les conseqüències penals seran les que realment interessen conèixer. Però, un estrany i anòmal "error informàtic" de la mateixa Audiència ha bloquejat reobrir el cas i tirar endavant els recursos que ara quedaven per analitzar.

Segons avança l'agència Europa Press, aquest organisme ha patit un problema tècnic que impossibilita traslladar de forma digital els milers de documents que justifiquen el cas. D'aquesta manera, es frena, de moment, el trasllat del cas a la Sala Penal i els recursos d'apel·lació formulats per la Fiscalia Anticorrupció que demana que es torni a posar damunt la taula tot l'argumentari per analitzar el que ara es consideraria una "trama política" il·legal.

El Jutjat Central d'Instrucció Número 6 ha estat l'encarregat de comunicar a les parts sobre "un problema tècnic a l'aplicatiu Minerva" de tramitació que impedeix executar informàticament el tràmit de incoació dels recursos d'apel·lació. Des de la seu judicial es mostra conscient del "greu perjudici que pot causar en la marxa de les actuacions el retard en la tramitació dels recursos d'apel·lació i la seva elevació corresponent a la Sala Penal".

Frenen Anticorrupció

Cal recordar que el titular s'aquest jutjat, Manuel García-Castellón, va acordar en una interlocutòria del 29 de juliol passat posar fi a la investigació sobre el presumpte espionatge que entre el 2013 i el 2015 s'hauria organitzat des del Ministeri d'Interior, amb recursos policials i fons reservats, contra l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el seu entorn per localitzar la documentació comprometedora que pogués tenir del partit i els seus dirigents i evitar que caigués a les mans de la Justícia.

En aquest moment, és quan Anticorrupció va acusar l'instructor de dibuixar una "línia vermella" a la investigació per no avançar cap a la trama política. I va apuntar a "una possible responsabilitat" de Rajoy i l'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal. Aquesta, recordem, tampoc va ser processada, i tampoc el seu marit, Ignacio López del Hierro. Ambdós tan sols van estar imputats en un període breu.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy