La consellera d'Educació, Anna Simó, ha carregat durament contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l'acusa d'actuar amb un “biaix polític inadmissible” en el cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. Després de conèixer la sentència amb la qual s'obligarà a impartir en castellà una assignatura troncal, a banda de la de 'llengua castellana', Simó ha assegurat que aquest concepte no existeix i que es tracta d'una drecera del TSJC per aconseguir imposar percentatges de manera encoberta malgrat, segons ha defensat, la legislació educativa catalana ja dona “totes les garanties” perquè els alumnes dominin les dues llengües oficials i una d’estrangera en acabar l’ensenyament obligatori. La consellera ha lamentat que al TSJC no li importa “ni les lleis d’educació, ni la pedagogia, ni la sociolingüística”.

Malgrat que la decisió no l'ha sorprès excessivament, l'ha rebut amb indignació. La consellera afirma que el TSJC no ha variat “ni una coma” la seva manera de fer amb relació a les sentències anteriors o les mateixes mesures cautelars sobre aquest cas: “Continua amb la seva dinàmica habitual”. A més, ha anunciat que el Departament recorrerà davant el Suprem i desplegarà el títol segon de la Llei d’Educació de Catalunya sobre el règim lingüístic per donar encara més seguretat als centres.

"Aberració contra la llengua catalana"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, també ha dit la seva i ha acusat el TSJC d'actuar "com un activista militant contra la llengua catalana". Antich ha qualificat la sentència com una "aberració jurídica que atempta contra la llengua catalana". En la línia de la consellera, ha anunciat que des de l'entitat recorreran contra la resolució al Tribunal Suprem: "I, si cal, portarem el cas davant del Tribunal Europeu de Drets Humans". Antich també ha instat el Govern i el Departament a impulsar una "normativa clara" que eviti que els tribunals "tinguin marge d'interpretació" a l'hora de resoldre sobre l'ús del català a les aules.

La CUP exigeix la compareixença de Simó

Les reaccions a la sentència no s'han fet esperar. Des de la CUP exigeixen la compareixença "immediata" en comissió de la consellera Anna Simó. El partit ha registrat aquest dijous la petició, que demana a la titular d’Educació que "valori l’afectació de la sentència en les polítiques d’immersió lingüística". El diputat Carles Riera ho ha anunciat en declaracions a l’ACN, on ha criticat que el decret lingüístic que van pactar ERC, el PSC, Junts i els comuns "no té capacitat per aturar l’atac contra la llengua a les nostres escoles". I ha assenyalat que Simó "ha d’assumir responsabilitats d’una legislació que ella ha promogut".

Segons ha denunciat el diputat de la CUP, la sentència “imposa la vehicularitat de la llengua castellana i imposa el bilingüisme”. Per això, ha reclamat “un canvi de política” per part de la Generalitat, amb una nova legislació que estableixi que el català és “l’única llengua vehicular i imposa el bilingüisme”.