La conferència de la diputada de la CUP Anna Gabriel en defensa del referèndum sobre la independència de Catalunya de l'1 d'octubre havia començat amb normalitat en un local municipal de Vitòria, malgrat que un jutjat havia ordenat la seva suspensió, fins que passades les 12 hores del matí la policia ha irromput a l'acte i l'ha interromput.

La policia ha entrat directament a la sala de la conferència.

La diputada de la CUP ha assenyalat, abans de començar la seva xerrada, que ella no ha rebut cap notificació sobre aquesta decisió judicial i que per tant tenia intenció de mantenir-la. Tampoc la plataforma "Ascatasunera", creada recentment al País Basc per donar suport a la consulta catalana, organitzadora de l'acte, té constància oficial de la suspensió judicial.

Quan la policia ha entrat a l'acte, els assistents han començat a animar Gabriel amb crits d'independència.

Després, s'ha celebrat una concentració fora amb paperetes del referèndum.

Interlocutòria rebuda per l’ajuntament

L'Ajuntament de Vitòria, al qual pertany el centre cívic Aldabe, ha rebut la interlocutòria judicial una vegada iniciada la conferència i l'està analitzant, segons han explicat fonts municipals. L'acte ha començat amb normalitat a les 11:30 hores com estava previst sense presència d'agents de l'Ertzaintza ni d'altres cossos policials al recinte fins que poc més de mitja hora més tard ha arribat la policia.

Anna Gabriel, després de ser informada pels periodistes de la suspensió de la seva conferència minuts abans de les 11:30, ha criticat l'actuació de l'Estat i ha afirmat que s'està amenaçant el dret de reunió i la llibertat d'expressió.

La decisió adoptada avui pel jutjat d'allò Contenciós Administratiu número 3 de Vitòria de suspendre l'autorització de cessió d'aquest local municipal per a la xerrada de la diputada de la CUP Anna Gabriel s'ha conegut passades les 11:10 hores. La Delegació del govern al País Basc ha informat de la resolució judicial a aquella hora, després de la sol·licitud que va fer ahir a la tarda al Jutjat de Guàrdia de Vitòria, a la Fiscalia i a l'Ajuntament de Vitòria perquè s'anul·lés l'acte en considerar-lo "il·legal".

Abans d'entrar a la sala on ara s'havia d'oferir seva conferència, diversos parlamentaris d'EH Bildu han saludat Anna Gabriel.