L'exdiputada de la CUP Anna Gabrielrefugiada a Suïssa a causa de la persecució judicial de l'estat espanyol, ha defensat a l'ONU que "qui hauria d’estar sota investigació és l’estat espanyol" i ha denunciat que "tenim els drets bàsics i fonamentals suspesos". "Si hi ha un problema a Espanya, hi ha un problema al món", ha assegurat Gabriel, apel·lant als demòcrates del món a alçar la veu per criticar la repressió espanyola.

Gabriel ha fet aquestes declaracions a Tres Puntos Noticias, dins la seu de l’ONU a Ginebra, on ha parlat també de la seva situació personal al país. La cupaire ha assegurat que l'exili "no és una elecció, sinó una obligació" i ha dit que tot i que marxar de Catalunya "té un cost personal" perquè "no sé quan tornaré a veure els meus", ha defensat que "l'alternativa és la resignació", opció que ha descartat fermament.

"A l'Estat les urnes el molesten", ha criticat Gabriel, que ha defensat que "tant de bo" l'estat espanyol hagués acceptat un referèndum pactat. "Tant de bo haguéssim pogut fer un referèndum sense que la gent no hagués estat pegada per la policia", ha dit en l'entrevista des de Ginebra.

També ha denunciat que se suspengués el Govern i el Parlament, saltant-se la pròpia Constitució, i que es convoquessin les eleccions perquè "guanyés el constitucionalisme". A més, ha denunciat que tot i no guanyar en els comicis, ara volen "imposar" el president, "anunciant quins candidats es poden presentar".

Finalment, la cupaire ha criticat durament que s'estigui jutjant als polítics independentistes per rebel·lió, perquè "qualsevol persona pot veure que el que va passar a Catalunya no és una rebel·lió armada de cop d'estat", sinó que es van posar les urnes i "els ciutadans les van defensar amb el seu propi cos". Gabriel també ha denunciat que s'estigui jutjant fins a 900 persones pel procés, des de professors i mecànics fins a càrrecs electes municipals.