Aquest divendres fa un any dels atemptats gihadistes a Barcelona i Cambris que van acabar amb la vida de 16 persones i van causar més d'un centenar de ferits. En record i en solidaritat amb les víctimes dels atacs i els seus familiars, Catalunya recordarà amb desenes d'homenatges aquell tràgic 17-A. Les commemoracions, però, no estaran absentes de polèmica: la presència del rei Felip VI i l'empresonament del conseller Joaquim Forn i el processament del Major Trapero marcaran un primer aniversari polititzat.

Barcelona, Ciutat de Pau

L'acte central de la jornada es farà a Barcelona i està organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la delegació del Govern de l'Estat a Catalunya. Sota el lema 'Barcelona, Ciutat de Pau', la capital catalana vol transformar-se en un clam que reafirmi l'aposta de ser una ciutat de pau, acollida i integradora.

A les nou del matí, el president de la Generalitat, Quim Torra, farà una declaració institucional a la Galeria Gòtica de la Generalitat acompanyat de tot el Govern. Posteriorment, a les deu del matí, l'executiu català es dirigirà al mosaic Joan Miró de la Rambla, al Pla de l'Os, amb familiars de les víctimes mortals per realitzar una ofrena floral. 

El president de la Generalitat, Quim Torra, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els representants de la monarquia espanyola, Felip VI i la reina Leticia, i els líders del Partit Popular i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera seran les presències més destacades de l'acte, encara que tots han fet una crida per centrar l'homenatge en les víctimes i no caure en la politització.

L'acte oficial començarà a dos quarts d'onze a la plaça Catalunya. Serà un acte auster, senzill i emotiu que donarà el protagonisme a la música i als ferits i familiars de les víctimes i on no hi haurà parlaments oficials. Conduït per la periodista Gemma Nierga, comptarà amb l'actuació musical d'un grup de més de 50 alumnes de les Escoles Municipals de Música. El cant dels ocells obrirà l’actuació, que seguirà amb la lectura d’un text en els 7 idiomes de les víctimes mortals (català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià, alemany). 

L’acte també comptarà amb la presència institucional dels ajuntaments de Cambrils i Ripoll, Alcanar i Subirats, representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d’emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l’atenció als atemptats.

El Rei, en el punt de mira

La presència de Felip VI a Barcelona marcarà l'atenció . Si l'any passat el monarca ja va rebre una gran escridassada per part dels manifestants, enguany, després del discurs del 3-O, l'arribada del Borbó a la capital catalana serà àmpliament qüestionada.

Malgrat que l'Assemblea Nacional Catalana ha decidit no realitzar cap acte contra la seva presència, els Comitès de Defensa de la República han convocat una marxa paral·lela d'homenatge a les víctimes dels atemptats. Els CDR asseguren que "Catalunya no té Rei" i que, per això, el poble català retrà homenatge a les víctimes dels 17-A "amb tots aquells polítics i associacions que siguin del poble per al poble".  La concentració serà a les deu a la Plaça Portal de la Pau.

Comunicat 17 A CDR

Tanmateix, també hi ha convocades marxes a favor del monarca espanyol. Unidad Monárquica ha fet una crida a concentrar-se a les deu del matí a la Font de Canaletes sota el lema 'Catalunya amb el seu Rei'. En aquesta convocatòria hi assistiran membres de l'entitat espanyolista VOX.

Cartell Union Monarquica

Commemoració entre reixes

Els homenatges del 17-A també es traslladaran al centre penitenciari de Lledoners, al Bages, on hi ha empresonat el conseller Joaquim Forn, qui va coordinar i dirigir els dispositius de seguretat en els atemptats. Ni el Govern ni el poble volen oblidar la seva tasca i, per això, s'han organitzat concentracions a les portes de la presó.

El president de la Generalitat, acompanyat de membres del Govern, visitarà el conseller el mateix divendres a les sis de la tarda, per agrair i reconèixer la seva gestió contra el terrorisme i condemnar el seu empresonament. Paral·lelament, l'ACN i Òmnium Cultural han organitzat un acte a partir de les 18.30 per tal d'homenatjar les víctimes, Joaquim Forn i el Major Trapero. La dona del conseller prendrà la paraula juntament amb Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea; Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural; i Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Cambrils, oblidat

Els actes d'homenatge a les víctimes del 17-A també es traslladaran a Cambrils, escenari del segon atac terrorista. En aquest cas, la commemoració es durà a terme dissabte 18 d'agost, a dos quarts d'onze del matí al Passeig Marítim. Malgrat que l'atac va deixar una persona morta, set ferides i cinc terroristes abatuts, Cambrils denuncia la falta de suport de l'administració. A diferència de Barcelona, en aquest acte tan sols s'hi preveu l'assistència de Torra i diversos consellers i la ministra Meritxell Batet.

En aquest acte es descobrirà el Memorial de la Pau, que ja està instal·lat en aquesta vorera i aquesta acció anirà acompanyada de parlaments de les autoritats, la interpretació de dues peces musicals i l'ofrena que faran les autoritats i els representants dels diferents organismes que van tenir un paper destacat en els moments posteriors a aquell atemptat.