El PDeCAT ha proclamat Àngels Chacón com l'única candidata a les primàries del partit per les eleccions al Parlament, previstes pel 14 de febrer. En un comunicat, posterior a una reunió extraordinària de l'executiva per validar el procés, el PDeCAT ha constatat que cap altre associat de la formació vol concórrer a les primàries.

Així, l'exconsellera se sotmetrà a la votació interna que tindrà lloc entre el 29 d'octubre i l'1 de novembre -l'endemà se'n publicaran els resultats. L'exconsellera d'Empresa ha rebut 1.232 avals, entre els quals destaquen els d'Artur Mas, Xavier Trias, i més de 150 alcaldies. La candidata es reunirà a partir d'ara amb les bases territorials per donar a conèixer el seu projecte.

Chacón ja era de fa mesos la preferida per la direcció que presideix David Bonvehí per encapçalar el projecte electoral, en cas que el PDeCAT es presentés en solitari. Ara mateix tot apunta que serà així, i que el Partit Demòcrata tindrà papereta pròpia a les eleccions, enfrontant-se així a la llista de JxCat. L'espai postconvergent no ha culminat l'endreça, tot i que oficialment encara hi ha canals oberts de comunicació entre PDeCAT i JxCat.

De fet, un dels elements que va acabar d'erosionar les relacions va ser la destitució de Chacón com a consellera d'Empresa. El president del Govern, Quim Torra -ara inhabilitat-, va cessar Chacón durant la remodelació de l'executiu a finals d'agost. El PDeCAT ho va entendre com una "purga política", ja que Chacón era l'única consellera del Govern que mantenia el carnet del partit. Pocs dies abans van donar-s'hi de baixa Meritxell Budó, Miquel Buch -també destituït el mateix dia-, Damià Calvet i Jordi Puigneró

Chacón, de perfil nacionalista moderat, amb bona sintonia amb el món empresarial, serà la candidata del PDeCAT -si rep l'aval de la militància a principis de novembre, com tot apunta. El suport de Mas i Trias és significatiu: l'expresident és una figura clau pel futur del PDeCAT, i l'exalcalde és proper a JxCat i Puigdemont. Que donin suport a Chacón impulsa la figura de l'exconsellera. Els avals de més de 150 alcaldies també ajuden Chacón a tenir el vist i plau de les bases arreu del territori.

Més de 1.000 avals

Segons el reglament intern del PDeCAT, una candidatura a les primàries ha de reunir un mínim de 1.000 avals, amb un mínim de 10 persones associades de cada vegueria, així com de la Federació de Barcelona ciutat. Chacón n'ha assolit 1.232 en total.

Els resultats de les primàries es proclamaran el 2 de novembre. A partir del dia 3 del mateix mes el PDeCAT iniciarà el procés per escollir els caps de llista de la resta de demarcacions de Catalunya -Girona, Tarragona i Lleida-, així com les corresponents assemblees comarcals que han de servir per decidir els candidats territorials. Serà el 30 de novembre quan es proclamaran aquests candidats a les quatre demarcacions catalanes.