La polèmica per la definició de la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030 per als Pirineus va més enllà de la frontera espanyola i ha estat present aquest matí a la reunió bilateral que ha celebrat a Andorra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el cap del govern andorrà, Xavier Espot. Tot i que en un primer moment s'havia descartat la presència andorrana en aquest projecte, Espot ha subratllat la capacitat d'Andorra com el domini esquiable més gran i més ben dotat del Sud d'Europa, així com la seva infraestructura hotelera per destacar l'aportació que podria representar per garantir l'èxit de la candidatura, i Aragonès s'ha mostrat obert a una col·laboració.

El president català, que ha viatjat a Andorra acompanyat de la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ha advertit en la roda de premsa posterior a la trobada que aquest és un projecte "molt rellevant per als Pirineus" i que "necessitarà la col·laboració de tots", per la qual cosa ha agraït l'oferiment del cap del govern andorrà. Amb tot, ha insistit que l'abast de la col·laboració amb Andorra s'haurà d'anar abordant a mida que avancin els treballs tècnics. 

 

Comitè tècnic

"Quan parlem de col·laborar, parlem de manera molt genèrica. No hem entrat a parlar de proves o infraestructures hoteleres", ha assegurat també Espot, que ha insistit que Andorra no exigeix una determinada participació ni espera que aquesta es concreti fins al "moment oportú". Això no obstant, ha advertit que l'important per al Pirineu és que la candidatura arribi a bon port, per la qual cosa Andorra, que té "experiència en proves d'alt nivell" i disposa de pistes de descens ja homologades per a la competició de màxim nivell pot representar una aportació important per aconseguir-la.

Els dos responsables polítics han insistit al llarg de la roda de premsa conjunta que els treballs de la candidatura dels Jocs del 2030 està encara en una fase molt inicial per entrar en major concrecions i s'han remès als treballs del comitè tècnic, en què hi ha les diferents administracions implicades i el Comitè Olímpic Espanyol.

La presència d'Andorrà s'afegeix a la reivindicació del president d'Aragó, Javier Lambán, que exigeix un protagonisme a parts iguals amb Catalunya per a la presentació de la candidatura. Precisament, durant la compareixença, Aragonès ha hagut d'esquivar una pregunta sobre les declaracions de Lambán ahir en què va reclamar de nou participar en igualtat de condicions a la candidatura a més d'advertir que en cas de competir els dos territoris per fer-se amb els Jocs "guanyaria Aragó".​ La setmana passada, Lambán va plantar al darrer moment una reunió amb Aragonès a Balaguer en què els dos presidents tenir previst parlar sobre aquest tema.

La trobada que avui han celebrat Aragonès i Espot era la primera reunió bilateral que celebraven els governs d'Andorra i Catalunya des del 2009. En el marc de la trobada, el Govern català ha anunciat l'obertura a Andorra d'una delegació de la Generalitat a l'exterior.