El Govern d'Andorra exigirà coneixements bàsics de català als youtubers. L'executiu havia deixat aquest grup exempt de la mesura el passat setembre, quan va presentar la llei de la llengua oficial, però finalment ha rectificat i ha acordat demanar nocions de català a tots els que vulguin renovar el permís de residència, fet que inclou els creadors de continguts residents al Principat. La comissió legislativa d'Educació, Investigació, Cultura, Joventut i Esports va tancar aquest dijous el text del projecte de llei gràcies a un ampli consens, segons ha informat l'Agència de Notícies Andorrana (ANA). Els grups Demòcrata —el partit de govern—, Concòrdia, Socialdemòcrata i Ciutadans Compromesos, per la qual cosa s'espera que la norma sigui aprovada amb una majoria clara el pròxim 25 d'abril. 

Un cop s'aprovi la llei, entrarà en vigor el 26 d'abril del 2026. Com ja s'havia avançat al setembre, per renovar el permís de residència i treball serà obligatori cursar una formació de 30 hores de català, excepte per a aquells que puguin acreditar coneixements previs de la llengua. En cas de la primera renovació de residència s'exigirà acreditar el nivell A1 de català, mentre que per la segona renovació s'augmentarà el requisit al nivell A2.

Els youtubers no hauran d'acreditar el català fins al 2029

Aquest criteri també s'aplicarà als permisos d'immigració, i s'estableix un període de cinc anys perquè s'apliqui a tots els tipus de permisos, entre els quals s'inclouen els streamers, ja que no treballen directament per a entitats o persones andorranes, sinó que són residents passius. És a dir, els youtubers tindran marge fins a 2029 per aprendre català. Els grups parlamentaris han destacat que el text compleix "la seva missió integradora, associa el progressiu aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts i l'acreditació dels permisos d'immigració".

Els youtubers, oberts a aprendre la llengua

Els youtubers residents a Andorra ja van reaccionar l'any passat a l'obligatorietat d'aprendre català quan van sortir les primeres informacions al respecte. El Rubius o The Grefg, instal·lats des de fa anys al Principat, van veure amb bons ulls la proposta i es van mostrar disposats a aprendre la llengua. El segon fins i tot ho va veure com una oportunitat de negoci i va proposar als seus seguidors emetre en directe les 30 hores del curs en català per compartit l'aprenentatge amb el seu públic. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!