La denúncia dels germans Cierco, accionistes majoritaris de la intervinguda Banca Privada d'Andorra (BPA) contra agents de la Policia Nacional espanyola per coaccions relacionades amb el cas Pujol comença a donar fruits.

Segons revela avui El Confidencial, la justícia andorrana ja investiga el paper de la policia espanyola en una trama suposadament circumscrita en l'anomenada Operació Catalunya, prevista per soscavar la imatge de polítics catalanistes en un intent de torpedinar la línia de flotació de l'independentisme.

Després de la declaració d'Higini Cierco davant de la batlle d'instrucció Canòlic Mignorance a mitjans d'agost passat, en les quals revelava una trama de coaccions i extorsions que pretenien assegurar la viabilitat de la compra de Banc de Madrid per part de BPA a canvi d'aconseguir informacions bancàries de la família Pujol i altres líders del catalanisme, les autoritats andorranes ja han pres la decisió de realitzar totes les gestions que siguin necessàries davant del Govern de Mariano Rajoy amb l'objectiu d'aconseguir que els policies implicats puguin declarar davant d'un jutge andorrà.

Un informe policial espanyol ho confirma

Les investigacions sobre agents policials espanyols hauran de comptar amb la col·laboració del Govern espanyol, actualment en funcions. En tot cas, el fet és que un informe policial datat el juliol del 2014 confirmava les coaccions de la policia espanyola als germans Higini i Ramon Cierco.

​L'informe policial va veure la llum en el marc de la guerra d'informació que es manté al si de la policia espanyola per l'enfrontament entre els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas –que hauria permès la filtració de les converses entre Jorge Fernández i Daniel de Alfonso–. En ell es constatava l'interès de la policia per aconseguir les dades bancàries dels Pujol a Andorra, tal com han denunciat recentment els germans Cierco, i es criticava la seva "actitud reticent" a l'hora d'aportar aquestes dades.

En el rerefons de les presumptes coaccions es trobava la compra de Banc Madrid per part de la BPA, i el temor per part dels responsables de l'entitat andorrana de perdre la llicència per operar amb aquesta marca espanyola.