El Govern d'Andorra ha instat als treballadors públics que atenen els ciutadans, a parlar-los sempre en català i no canviar de llengua, segons informa Diari d'Andorra. L'executiu els ha recordat en un comunicat intern que s’ha de fer servir l’idioma oficial en el tracte amb els administrats. El ministeri de Cultura andorrà i el departament de Política Lingüística estan preocupats pel mal hàbit que s'havia estès entre els treballadors públics de canviar d'idioma de forma quasi automàtica quan l'interlocutor se'ls adreçava en espanyol i també en francès, encara que la persona no tingués dificultat de comprensió de la llengua del país.

La nota interna recorda que “en les comunicacions orals, tot treballador d’un organisme públic, quan està de servei, s’ha d’adreçar en català a l’administrat, independentment de la ciutadania de l’administrat i de la llengua amb què l’administrat se li adreça”. I precisa l'excepció en cas d'una persona que ni tan sols entengués el català. “Si l’administrat afirma que no entén la llengua catalana, el treballador de l’organisme públic pot adreçar-se-li en la llengua de l’administrat o una altra llengua que aquest entengui", puntualitza. Però en els altres casos s'ha d'usar el català. “Si l’administrat afirma que entén la llengua catalana però que no la parla, el treballador de l’organisme públic ha d’adreçar-se a l’administrat en català”, detalla. També apunta que les converses internes entre organismes públics o dins del mateix organisme s'han de realitzar en llengua catalana.

El Govern d'Andorra ja va endurir el 2020 els requisits de llengua catalana per accedir a l'administració andorrana. El Consell de Ministres va modificar el decret dels diplomes oficials de llengua catalana. El nou text va fixar com a requisit previ tenir el nivell requerit de la llengua per poder participar en un procés de selecció públic, mentre que fins llavors hi havia la possibilitat de fer un examen per cada convocatòria pública per obtenir el títol, en cas de no tenir-lo. El decret va regular també el reconeixement intern dels diplomes de llengua catalana per als alumnes dels sistemes educatius andorrà, espanyol i francès (els 3 que hi ha a Andorra) quan finalitzen l’ensenyament obligatori, el batxillerat general o el batxillerat professional. Amb l'obtenció d’aquest diploma certifiquen un nivell lingüístic de llengua catalana que en estudis posteriors pot ser considerat un requisit d’admissió o d’exempció en alguna assignatura.

Alhora els exàmens de llengua catalana van passar a ser competència del Departament de Política Lingüística, que depèn del Ministeri de Cultura i Esports.