La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest dijous la nova delegació a Andorra, amb la intenció de "reforçar" les relacions amb el país pirinenc. A la presentació, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha assegurat que "és un pas endavant en les bones relacions entre Andorra i Catalunya". 

Segons Serret, aquesta nova delegació permetrà que la Generalitat estigui "més present" a Andorra, on hi ha una comunitat catalana de 16.000 persones, i servirà per abordar "qüestions d'interès mutu", com la prevenció d'incendis forestals, la gestió de residus, els transports viaris o el govern obert

"La seu permetrà afavorir les relacions comercials, humanes i culturals entre els dos territoris", ha afirmat Serret, que també ha explicat que Catalunya concentra el 52,1% de les exportacions de l'Estat a Andorra i rep el 41,6% de les importacions provinents del Principat.

 

En l'acte també s'ha anunciat un conveni sanitari per facilitar l'accés dels habitants de l'Alt Urgell a l'Hospital Nostra Senyora d'Andorra i un acord per millorar la connectivitat ferroviària entre el Principat i Barcelona en el futur. 

Meritxell Serret (Esquerra) i Anna Vives (Dreta) / Foto: ACN
Meritxell Serret (Esquerra) i Anna Vives (Dreta) / Foto: ACN

El català com a nexe d'unió

La consellera Meritxell Serret ha destacat que les relacions entre Andorra i Catalunya estan marcades per la "singularitat" de la llengua comuna, i ha instat a col·laborar conjuntament perquè el català tingui "reconeixement internacional". 

La delegada del govern català a Andorra, Anna Vives, ha defensat la utilitat de la delegació com a "fil conductor que tradueixi Catalunya a Andorra i Andorra a Catalunya". Segons han anunciat, aviat es comptarà amb una seu física, que obrirà en els pròxims mesos, a la qual es poden adreçar els catalans que viuen al país pirinenc. 

Durant la seva visita, Serret té previst reunir-se amb la ministra d'Afers Estrangers andorrana, Maria Ubach; amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana; i amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. 

Serret
Serret i Maria Ubach / Foto: Generalitat de Catalunya