El periodista Antonio Baños no podrà ser candidat a les eleccions del Secretariat de l'ANC. Així ho ha acordat la Junta Electoral després d'analitzar el recurs presentat per l'exdiputat de la CUP aquest dimecres al matí. Però, mentre l'òrgan electoral ha mantingut el veto a Baños, l'ha aixecat a altres candidats. Fins a 11 de les 18 candidatures vetades han estat readmeses, com la del promotor musical i director del festival Barnasants, Pere Camps.

Els vetos a diverses candidatures i la conseqüent onada de crítiques han alterat completament el procés electoral de l'entitat sobiranista. Aquest dimarts començava la votació telemàtica, que va ser aturada aquell mateix vespre. No serà fins a la mitjanit d'aquest dimecres que serà represa, un cop resoltes les al·legacions. Com a conseqüència de la modificació de la llista de candidats, caldrà reiniciar la votació que s'allargarà fins divendres. Fonts de l'ANC indiquen que els vots ja emesos no seran vàlids. Els socis que ja hagin votat hauran de tornar a fer-ho i se’ls informarà perquè ho facin.

Com va avançar El Nacional i després va confirmar la Junta Electoral de l’ANC, el motiu del veto a l’exlíder de la CUP és que s’hauria saltat el punt 7.2 del reglament electoral, que indica que els mitjans per adreçar-se als electors són la pàgina web de la campanya i els actes presencials. "Cap altra publicitat ni campanya no estarà permesa i podrà ser exclòs el candidat que ho incompleixi, si a criteri de la Junta Electoral aquest incompliment fos de rellevància significativa”, estableix.

En declaracions aquest dimecres a RAC1, Baños ha volgut expressar la seva sorpresa per la decisió de la Junta Electoral. "Jo sóc periodista i vaig a la tertúlia com a periodista, forma part del meu modus vivendi", ha afirmat. "No és un extra sinó que forma part de la meva manera de guanyar-me el pa", ha afegit.

De fet, en aquella tertúlia, Baños va evitar parlar de la seva candidatura, explicant que estava en campanya electoral. Malgrat que el conductor del programa va preguntar-li, l’exdiputat cupaire va voler deixar clar que no podia parlar-ne. “El reglament electoral ens impedeix parlar de la campanya”, va afirmar. “Té tot el sentit, perquè jo tinc un micròfon al davant però molts altres candidats no el tenen”, va afegir.

Escolta el moment aquí:

Incomprensió

L’expresident d’Òmniun Cultural i diputat de JxCat, Quim Torra, va lamentar aquest dimarts la decisió d’excloure Antonio Baños del procés electoral. “Seria un formidable exercici de radicalitat democràtica si la resta de candidats demanessin la seva readmissió”, escrivia al seu compte de Twitter.

A partir d’aquest missatge, el propi vicepresident en funcions i líder accidental de l’entitat, Agustí Alcoberro, demanava una rectificació: “L'ANC i la República Catalana que construïm només pot ser democràtica. Si el company Antonio Baños no pot ser candidat al Secretariat Nacional de l'ANC és que estem fent alguna cosa molt malament”, advertia.

Per la seva part, l'escriptora i editora nord-americana Liz Castro va anunciar una decisió contundent: no votarà en les eleccions del Secretariat fins que no rebi algun tipus d'explicació sobre l'exclusió de Baños i d'altres candidats. En les anteriors eleccions al Secretariat, Castro va ser la candidata que va rebre més vots.

Les explicacions de la Junta

En un comunicat aquest dimarts, la Junta Electoral va defensar les exclusions. L’òrgan electoral va assegurar que tots els candidats havien estat informats prèviament dels requisits i de les normes estrictes, com ara la participació en mitjans de comunicació durant la campanya, que és el motiu de Baños.

Però no és l’únic motiu pel qual s’han vetat candidatures. Segons la Junta Electoral, s’han exclòs altres candidats per altres motius, com el de no presentar un aval territorial formalitzat o la prohibició d'ocultar informació rellevant sobre les afinitats polítiques del candidat.