Davant la situació de bloqueig, l'ANC ha volgut donar un toc d'atenció al Govern: o bé acorda una estratègia unitària per avançar cap a la República, o bé que hi hagi dimissions que donin pas a nous lideratges. Així ho ha assegurat la seva presidenta, Elisenda Paluzie, després del plenari extraordinari del Secretariat Nacional d'aquest dissabte. "Si el 21-D continua igual, no acompanyarem el Govern", ha advertit Paluzie.

“El que demanem és que abans del 21 de desembre es fixi l’estratègia”, ha defensat Elisenda Paluzie, que ha exigit una “estratègia única i nítida” per implementar la República Catalana. Si no és així, han advertit que mobilitzaran el carrer per a pressionar. També s’ha dirigit als diputats al Parlament i als membres del Govern: “Qui no es vegi amb cor de continuar endavant, que faci un pas al costat i deixi el seu lloc a persones que sí que estiguin compromeses”. No obstant això, ha descartat demanar eleccions, perquè "no servirien de res".

Es tracta d'un document de balanç del Govern presidit per Quim Torra. És especialment crític amb les “disfuncions entre el que es diu i el que es fa” i la "disparitat de criteris". En aquest punt, Paluzie ha reclamat que es recuperi "la unitat d'acció parlamentària amb la CUP". La hipòtesi d'uns pressupostos pactats amb els comuns, ha valorat, "no seria creïble".

En un segon document aprovat aquest dissabte, l'entitat sobiranista s'ha reafirmat en l'escenari unilateral, que considera el "més realista". Els altres dos escenaris, un referèndum acordat amb el govern espanyol i un referèndum forçat per la comunitat internacional, els consideren poc probables. Ha avisat que la "normalització" només provocarà la desmobilització del moviment independentista.

"Si ens preparem amb responsabilitat i rigor, podrem fer efectiva la República Catalana", ha insistit la presidenta de l'ANC. Ha assegurat que “perquè la via unilateral es desenvolupi amb èxit cal alinear Parlament, Govern i societat civil”. Ha reclamat el desplegament del Consell de la República, que pot ajudar en aquesta tasca.

Per la part que pertoca a l'ANC, Paluzie s’ha compromès a “desenvolupar projectes que facin tangible la República Catalana”. Ha subratllat especialment la necessitat de primàries independentistes per a les municipals, per a assolir “el màxim d’alcaldies independentistes”. Ha advertit que tenir Barcelona, la capital del país, és “cabdal”.

Finalment, s'ha aprovat un tercer document sobre el relat del procés, des de la sentència de l'Estatut fins a les eleccions del 21-D. Tots tres documents han estat aprovats per "àmplies majories" del plenari extraordinari.