L’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) va debatre en la reunió del secretariat prèvia a la celebració de la Diada de l’11 de Setembre la possibilitat d’emplaçar el president, Quim Torra, a convocar eleccions si el seu govern no implementa la República, segons ha pogut saber El Nacional.

El debat va ser impulsat per la proposta de resolució que va presentar un dels membres del secretariat, Adrià Alsina, recollint l’esperit del contundent parlament que havia de protagonitzar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, durant la seva intervenció en l’acte polític de l’11 de Setembre a la Diagonal de Barcelona.

A partir d’aquí, Alsina va proposar anar més enllà, assenyalar la falta de coherència entre el que diu i el que fa el Govern, i advertir que, en cas que l'executiu no estigués disposat a materialitzar el mandat de l’1-O, s'hauria d'emplaçar Torra a convocar eleccions.

La proposta del membre del secretariat va provocar un debat dels presents, a favor i en contra de la iniciativa. Entre les intervencions que es van registrar, van destacar la de David Minobes, president de Ciemen, i Joan Canadell, membre fundador del Cercle Català de Negocis, a les quals es va acabar sumant la presidenta Paluzie, proposant postposar la decisió en aquest sentit fins a escoltar les conclusions del document d'anàlisi sobre la situació que s'està preparant i que es debatrà aquest dissabte en el secretariat nacional.

Aquesta va ser finalment la decisió adoptada per consens, atès que la proposta de resolució va ser retirada per Alsina, per la qual cosa no es va arribar a votar.

En el seu parlament durant l'acte polític de la Diada, Paluzie va exigir al Govern i als partits independentistes que no es passi la responsabilitat d’implementar la república “al carrer”.

La presidenta de l'Assemblea va recordar que l'independentisme ha guanyat un referèndum i dues eleccions consecutives i va emplaçar el Govern i els partits a no malbaratar aquests resultats. “Us demanem també que ens tracteu com a adults. Som molt conscients de les dificultats, dels obstacles, de la duresa de la repressió i no us demanem impossibles, però sí rigor, honestedat i determinació”, va advertir.