El nou Govern de la Generalitat presentat aquest diumenge per Pere Aragonès ha rebut, per ara, més crítiques que elogis. Malgrat anunciar-se com un executiu que representa el consens del "80% de la ciutadania", el president ha rebut de tots els costats: Junts i la CUP, però també el PSC i els comuns, han retret els nomenaments que ocuparan a partir d'ara les conselleries anteriorment pilotades pels de Jordi Turull i Laura Borràs. I no només els partits: també la principal organització independentista de la societat civil, l'Assemblea Nacional Catalana, ha suspès el nou Govern d'Aragonès. "Té una minsa legitimitat, un mínim reconeixement al Parlament i només la capacitat de fer autonomisme de mirada curta", lamenta l'entitat.

L'ANC ha seguit, d'aquesta manera, la línia d'atac que ja s'ha apropiat el sector de Junts més proper a Borràs. De fet, ella mateixa defensava, abans de la consulta interna de la setmana passada, sortir del Govern per la seva manca de "legitimitat democràtica". La presidenta suspesa del Parlament s'ha tornat a pronunciar amb aquestes paraules avui, i ha generat una petita picabaralla amb Laura Vilagrà després que aquesta l'hagi comparat amb Vox.

La crítica de l'ANC també va més enllà, i assenyala el fet que, amb el llistat de nous consellers, es recuperen noms del passat que abandonen "el mandat de l'1 d'octubre i el consens del 52% independentista" que va ser escollit a les darreres eleccions. Entre les figures que generen més crítiques hi ha el nou conseller d'Universitats i Recerca, Quim Nadal, històric del PSC, i la nova titular de Justícia, Gemma Ubasart, que va liderar Podem a Catalunya el 2015. "Amb aquests nomenaments, l'executiu gira l'esquena a l'únic projecte viable per a una Catalunya de progrés: la independència unilateral", adverteix l'entitat.

"La població de Catalunya va votar un projecte per dur a terme la independència aquest mandat i amb aquesta tria queda clar del tot que no mantindrà la seva promesa", continua l'ANC. "Ja n’hi ha prou de mentir a la ciutadania. El projecte transversal i realista per a Catalunya és el de fer la independència". Així, enfront l'intent del nou Govern de Pere Aragonès de consolidar-se i posar-se en marxa com abans millor, els de Dolors Feliu recuperen el crit que ja van fer durant la manifestació de la Diada i avisen el president que és l'hora d'anar a eleccions.

L'estratègia de l'ANC per resoldre la disjuntiva

Aquest dissabte, l'entitat ja va publicar el seu posicionament públic sobre el trencament del govern de coalició entre ERC i Junts, un moviment que veuen com el resultat natural de la "manca de projecte independentista" d'aquell executiu. Amb tot, l'ANC constata tres punts: que ni Govern ni partits tenen un pla definit per fer la independència, que la mobilització de la Diada ha forçat les formacions polítiques a abandonar el seu immobilisme, i que una de les vies per resoldre aquesta disjuntiva és la que pilotarà la mateixa entitat a través de la Conferència Nacional, en què es definiran i consensuaran les actuacions necessàries per declarar la independència.