L’ANC ha exercit d’amfitriona a Barcelona de l'Organització de Nacions i Pobles no Representats (UPNO) , que celebrarà la seva XVII Assemblea General a la capital catalana aquest divendres i dissabte, amb un primer acte per aprofundir en l’experiència de quatre dels seus membres en els seus respectius processos d’autodeterminació. Concretament, els ponents de l’acte han estat el president del Congrés Mundial Uigur, Dolkun Isa; l'exministra d'Afers Exteriors de Somalilàndia i presidenta de l'UNPO, Edna Adan Ismail; la presidenta del Congrés Mundial Sindhi i vicepresidenta de l'UNPO Rubina Greenwood; i Taimoor Aliassi, membre del Kurdistan Human Rights Association - Geneva. Tal com l’ha definit la conductora de l’acte i secretaria nacional de l’Assemblea, Imma Cabotí, és tracta d’una ocasió històrica després que l’ANC s’unís a la UNPO el 2019 i en què l’independentisme català ha aprofitat aquesta trobada per reivindicar-se com a un moviment polític amb xarxa i influència internacional. Josep Alay ha estat l’encarregat de moderar aquesta taula rodona, que ha estat precedida per la presentació de l’estudi del Catalan Global Institute “Secessionist moviments and International engagment: a compartive study”.

En la seva benvinguda, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu ha agraït als convidats la seva presència a Barcelona i ha reivindicat la unió d’aquests països: “Les minories necessiten estar juntes, mostrar-se solidàries les unes amb les altres. Si bé els casos són diferents, els problemes són els mateixos”. Feliu ha reivindicat el paper de l'expresidenta de l’entitat i actual vicepresidenta de l’UPNO, Elisenda Paluzie i també la feina de l’Assemblea a l'hora d’internacionalitzar el conflicte català i la repressió de l’estat vers el moviment independentista. Aquest procés d’internacionalització es va veure reconegut amb la inclusió de l’ANC en l'organització, que reuneix pobles sense estat que els representi d’arreu del món.

La credibilitat i la unitat, claus per un alliberament nacional exitós 

Els encarregats d’exposar els resultats de l’estudi del think tank Catalan Global Institute han estat Abel Riu i Daniel Roldán, president i editor en cap de l’entitat, ja que el director de recerca Jofre Rocabert no ha pogut assistir a l’acte, pel fet que es troba atrapat al Sudan arran de les protestes que han esclatat en les últimes setmanes. Riu ha donat l’enhorabona a l’ANC per haver pogut organitzar un debat d’aquestes característiques, “un esdeveniment únic” abans de detallar els resultats del seu estudi, en què han analitzat fins a deu casos de moviments independentistes molt diferents, des d’Irlanda o Israel, que són reconeguts mundialment, a Escòcia o Catalunya, passant per Taiwan. En aquest sentit, han identificat el control sobre el territori, la credibilitat o la unitat estratègica com a elements clau perquè els  moviments d’alliberament siguin exitosos i aconsegueixin reconeixement internacional.

Una de les intervencions més emocionants de la nit ha estat precisament la de la presidenta de la UNPO, Edna Adan Ismail, la primera ministra d’Afers Exteriors de Somalilàndia, així com una de les dones més influents en tot el continent africà. En ella, ha exposat l'experiència del seu país, que va esdevenir independent el 1960, convertint-se en el 12è país africà, tot i que el 1991 es fa tornar a unir amb l’antiga Somàlia Italiana quan aquesta va independitzar. Quan el govern de Somàlia va col·lapsar el 1991 es va tornar a proclamar la independència de la República de Somalilàndia, tot i que aquesta no ha estat reconeguda, per exemple, per la Unió de Països Africans. Això, segons la presidenta de la UNPO és una gran injustícia i respon a una “conspiració internacional”, motiu pel qual ha reclamat la seva sobirania: “El nostre país és capaç de mantenir la pau, tenim eleccions presidencials amb observadors internacionals que comproven que tothom té dret a vot. En canvi, Somàlia, que és reconegut per la comunitat internacional, ha estat incapaç d’aconseguir-ho mai”.