Barcelona acollirà una cita de primer nivell el pròxim mes d'abril, quan l'Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO, per les seves sigles en anglès) es reunirà a la capital catalana per celebrar-hi la seva pròxima assemblea general. La trobada tindrà lloc el divendres 21 i dissabte 22 d'abril, segons ha pogut saber ElNacional.cat. L'UNPO és una organització internacional formada per una quarantena de poblacions indígenes, minories i territoris no sobirans o ocupats, i és membre actiu de diverses instàncies internacionals, com ara la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides.

Catalunya és un dels territoris membres (juntament amb els tàrtars de Crimea, la Bretanya francesa o el Tibet, entre d'altres), amb representació des del 2018 a través de l'Assemblea Nacional Catalana. De fet, durant el darrer congrés de l'organització internacional (celebrat el març de l'any passat a Washington DC), l'expresidenta de l'entitat independentista Elisenda Paluzie va ser escollida vicepresidenta de l'UNPO, càrrec que encara ostenta i que ha pogut utilitzar per carregar contra l'Estat pel CatalanGate des de l'ONU. Això ha portat a encarregar a l'ANC la responsabilitat de fer d'amfitrió de la XVII assemblea general.

Més enllà d'aquestes dues jornades, l'entitat independentista també està organitzant un esdeveniment propi el dijous 20 d'abril a l'aula magna de Casa Convalescència que tindrà lloc a les 19.30 hores. Serà una taula rodona amb membres de nacions i pobles sense estat. La sessió serà oberta al públic i a la premsa via inscripció prèvia, i es farà tot en anglès, sense traducció simultània. També es podrà seguir en streaming a través del canal de l'entitat. D'altra banda, i aprofitant la proximitat de dates, els representants que assisteixin al congrés de l'UNPO es quedaran a Barcelona el diumenge 23 d'abril per tal de visitar les parades de Sant Jordi i conèixer aquesta tradició catalana, acompanyades de membres de l'ANC.

L'UNPO, amb Catalunya

L'Organització de Nacions i Pobles No Representats ha estat un important actor internacional en la defensa del moviment independentista a Catalunya i del seu embat amb l'Estat. El setembre de l'any passat, un informe titulat Instruments de repressió: Espanya i tendències globals en silenciar l'autodeterminació i presentat a Nova York sentenciava que Espanya havia "vulnerat els principis bàsics dels drets humans", i advertia que la seva actuació havia servit de "model per a altres estats més autoritaris que busquen justificar les seves accions contra els activistes de l'autodeterminació". I uns anys abans, en el marc del judici de l'1-O contra els líders independentistes, el secretari general de l'UNPO, Ralph Bunche, va mostrar-se "molt preocupat" per la criminalització del dret a l'autodeterminació. "No hauria de ser limitat pel dret penal si s'exerceix en una manera que no és basada en la violència", va assegurar.