La presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Dolors Feliu, ha alertat aquest dijous que l’amnistia que els partits independentistes negocien amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez té com a objectiu, per part de l’Estat, que es renunciï a independència i que s’abandoni aquesta idea. “És preocupant perquè sembla que ho estiguin aconseguint. El PSOE i Sumar no només demanen als nostres representants que abandonin la unilateralitat sinó que també els exigeixen que abandonin cap idea d’independència, perquè no s’ofereix cap via per aconseguir-la dins la legalitat espanyola”. A més, però, també lamenta que els mateixos experts acadèmics a qui el president de la Generalitat, Pere Aragonès va encarregar un informe sobre l’acord de claredat també aposten per renunciar a la unilateralitat, ja que tots els referèndums que contempla són després d’un pacte amb l’Estat. “Se situen en un marc jurídic espanyol i se’ls ha de recordar que intentar fer referèndums acordats com l’escocès són pantalles passades”. Per això mateix, ha descartat la proposta del president Aragonès i ha recordat que, per a l’entitat que presideix, “la unilateralitat és l'única via”. “Dins del marc espanyol només podrem ser una comunitat autònoma i una nació oprimida”, ha sentenciat en la seva conferència al Fòrum Nueva Economía, recordant que, precisament, l’1-O va ser un referèndum unilateral. 

Les propostes de Feliu per reactivar l'independentisme 

Davant l’escenari d’una possible amnistia i amb la voluntat del Govern de fer un referèndum acordat amb l’Estat, Dolors Feliu ha posat sobre la taula diferents propostes per tornar a posar el Parlament, on hi ha una majoria independentista, al centre: “Es pot tornar a entrar a registre la Declaració Unilateral d’Independència del 2017 per provocar un debat, celebrar un referèndum de ratificació de l’1-O o també unes eleccions plebiscitàries”, ha deixat caure, en les que es podria presentar l’anomenada “quarta llista” impulsada des de l’Assemblea. “Les opcions hi són, estan a les nostres mans”, ha insistit Feliu, que exigeix aprofitar el marc d’una hipotètica llei d’amnistia, a la qual no s’oposa, però aclareix que aquesta ha de servir per “obrir noves finestres d’oportunitats” i evitar que es faci realitat l’objectiu de l’Estat, que aquesta serveixi per fer que el moviment desaparegui. 

Preguntada pel paper que juga el president Carles Puigdemont, líder del Govern de l’1-O i exiliat des del 2017 a Bèlgica, en la negociació d’una amnistia que l’afectaria de ple, Feliu ha assegurat que el també eurodiputat és un “referent de l’independentisme”, fet que el converteix en una persona “vàlida i central per negociar l’amnistia”, tot i la seva implicació personal. Si aquesta finalment s’acaba aprovant i això provoca el retorn del president a l’exili, Feliu, que posa el focus també en el fet que l’independentisme torni a mobilitzar-se als carrers, creu que això podria fer “moure els escenaris”. Al seu torn, ha criticat que Pere Aragonès vagi aquest dijous al Senat, en un acte organitzat pel PP i on el PSOE deixarà les seves cadires buides, per defensar l’amnistia, en lloc d’explicar per què la vol al Parlament. En el cas que finalment les negociacions per aquesta llei, que exigeixen tant Junts com ERC per donar suport al PSOE, no arribin a bon port, Feliu creu que un escenari de repetició electoral no ha de ser necessàriament dolent per als interessos de l’independentisme, tot i que en pugui sortir un nou govern de dreta i ultradreta, ja que, si finalment els resultats acaben sent els mateixos que els del 23-J, potser “l’independentisme acaba traient més coses de les negociacions”.