Un milió de paperetes oficials del referèndum de l'1-O han arribat aquest matí a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona i ja s'estan repartint a tothom que s'hi acosti. Ho ha anunciat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, durant el seu discurs per donar el tret de sortida als actes de la Marató per la Democràcia que se celebra simultàniament a les places de moltes poblacions catalanes. 

A Barcelona, l'acte central es du a terme a plaça Universitat i s'hi celebren tallers per crear pancartes pel referèndum, hi ha impressores per poder imprimir cartells i s'ha fet una crida per celebrar una encartellada popular. La convocatòria ha reunit centenars de persones a la plaça des de les onze del matí.

Amb l’ajuda dels estudiants que porten ja dues nits dormint a l’UB, les entitats han començat per repartir butlletes per la plaça de la Universitat amb el cant de "On estan les paperetes? Les paperetes on estan?". Simultàniament, activistes i estudiants també han distribuït la resta a diferents places dels districtes de la ciutat, per fer així que més d’un milió de ciutadans pugui portar la papereta de casa l’1-O.

Més mobilització permanent

Cuixart, a banda de l'anunci de les noves paperetes, ha fet una altra crida a la "mobilització permanent", després que la Fiscalia l'hagi assenyalat, juntament amb Sánchez, per aquesta mateixa crida fa uns dies. "Que ningú es quedi a casa. Tots i totes al carrer", ha reivindicat.

Cuixart ha demanat "que ningú s'equivoqui, la nostra arma més perillosa són les paperetes, les urnes, les pancartes i els cartells" i ha donat les gràcies "a tots els demòcrates de l'estat espanyol" que estan donant suport al referèndum. "No va poder el franquisme i no podran ara", ha animat.

Cuixart ha tancat el seu discurs anunciant que acabaven d'arribar els paquets amb paperetes i ha emplaçat els assistents a repartir per tot Catalunya "les paperetes del 'sí' i del 'no'".

L'Operació Tumulto

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat l'altra sorpresa de l'acte, ja que no s'esperava la seva presència. Forcadell ha volgut donar les gràcies als joves que han ocupat la UB i als alts càrrecs del Govern que van ser detinguts aquesta setmana. "Vau ser el nostre suport, sense vosaltres no hauríem sortit".

Forcadell ha denunciat que l'Estat està duent a terme l'Operació Tumulto, per acusar de sedició els independentistes, i ha acusat el govern del PP d'actuar "igual que la dictadura franquista". "Ens volen a la presó però no ho aconseguiran perquè aquí no hi haurà violència", ha assegurat. "Ens veiem a les urnes!".

"Com dictadors"

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha acusat l’Estat d’estar “pressionant l’accelerador per intentar que no es pugui votar”. “Han actuat per la porta de darrere; Rajoy no ha tingut ni la valentia ni l’honor d’anar al Congrés, i ho fan tot des dels despatxos dels ministeris, amagats del poble d’Espanya, perquè el que han fet és un autèntic cop d’estat”, ha denunciat. 

“Fan i desfan com volen, com fan els dictadors, sense respectar la voluntat de la gent i el marc normatiu”, ha deixat anar, en referència a la intervenció de l'Estat als Mossos d’Esquadra. Segons Sánchez, estan “desconstruint l’Estat democràtic i de dret”. 

El president de l'ANC també ha assegurat que l'Estat “està molt nerviós” perquè porten mesos “buscant el que no troben”. “Porten milers i milers d’hores invertides en buscar el tresor democràtic més ben guardat: les urnes! I no les troben! I no les troben perquè quan un poble vol preservar el tresor de la democràcia no hi ha Guàrdia Civil, ni fiscal, ni jutge que pugui descobrir aquest tresor”, ha dit, garantint que les urnes estaran als col·legis electorals el proper 1-O.