L'ANC i Òmnium Cultural consideren que aquesta Diada 2022 és vital. Per això, han demanat aquest diumenge que hi hagi una "gran mobilització" per poder demostrar "la força que té l'independentisme". D'una banda, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha volgut enviar un missatge "als ciutadans de Catalunya": "És important assistir a la manifestació de la Diada si el que volen és la independència, és la força de la gent el que ens mourà" cap a l'Estat propi. "Amb la protesta, partits i Govern han de sentir la força de la mobilització; però sobretot que ens senti el món i que ens senti Espanya", ha afegit Feliu. 

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Catalunya fa les ofrenes a Rafael Casanova

De l'altra banda, Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, ha afirmat que "la millor eina per respondre a la guerra bruta de l'Estat espanyol és demostrar als carrers la gran força mobilitzadora del moviment democràtic i plural que és l'independentisme; és l'eina més poderosa per vehicular la nostra veu davant un Estat que es nega a afrontar la resolució democràtica del conflicte polític". Antich ha condemnat que "per cinquè any consecutiu, hi ha persones a l'exili que estan privades de celebrar la Diada al seu país i en llibertat" i, tot plegat, "mentre el Ministeri de l'Interior no té cap mena de vergonya a l'hora de reconèixer públicament i per escrit que recorre a eines de la lluita antiterrorista quan s'han infiltrat en organitzacions independentistes".

Consell per la República: "Toca culminar l'1 d'octubre"

Des del Consell per la República, Guillem Fuster ha apostat per culminar el mandat de l'1 d'octubre: "Aquest diumenge és un dia de reafirmació, allò que va començar el 2017 no està acabat i qualsevol finalització només passa per la confrontació democràtica i l'impuls d'estructures d'Estat". Encara sobre l'1-O, el també portaveu de Poble Lliure ha assenyalat que el cinquè aniversari del referèndum "no es pot convertir en un acte de nostàlgia, sinó de reivindicació". "És un moment de mobilització, l'1 d'octubre ha estat la victòria més gran que hem assolit en els últims 300 anys i el d'enguany ha de servir per fer un pas endavant", ha indicat Fuster.

CCOO i UGT reclamen al Govern "no perdre de vista les prioritats de la ciutadania"

Els sindicats CCOO i UGT també han assistit a l'ofrena floral a Rafael Casanova i, en declaracions als mitjans, han instat al Govern a "sortir del soroll". Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres, ha precisat que l'executiu "no ha de perdre de vista les prioritats de la ciutadania", que són, a parer seu, les solucions a la crisi econòmica i climàtica i a la situació postpandèmica. D'altra banda, Camil Ros, el secretari general d'UGT a Catalunya, critica que el Govern "anteposi tot allò que els separa davant tot allò que els uneix". Alhora, Ros ha defensat "l'aposta" per la taula de diàleg, perquè "calen solucions col·lectives".