L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) no creu que la proposta de llei d'amnistia que JxCat, ERC i la CUP volen portar al Congrés sigui "viable". Tot i això, aquest dissabte el Ple del Secretariat Nacional ha manifestat el seu suport a les formacions independentistes.

Des de l'ANC, però celebren que la proposta de resolució no preveu l’extinció de les responsabilitats per als membres dels cossos i forces de seguretat. Per altra banda, l’Assemblea considera que l’amnistia hauria d'anar acompanyada d'un acord polític que respectés el dret d'autodeterminació per "ser una solució democràtica del conflicte" amb l'estat espanyol. "Ara mateix, però, no es donen les condicions per a l’amnistia perquè ens trobem en plena ofensiva repressiva per part de l’Estat, que, per tant, no té cap al·licient per concedir-la, ans al contrari", expliquen en un comunicat on recorden que hi ha més de 2.850 persones represaliades a Catalunya.

Anul·lar la causa general contra l'independentisme

Segons l'ANC, el moment actual "exigeix mantenir el pols amb l’Estat". Per això, l'Assemblea reivindica la lluita antirepressiva i fa una crida perquè l'independentisme una estratègia juridicopolítica ben travada per tal  d’aconseguir l’anul·lació de la causa general de repressió política contra l'independentisme als tribunals europeus.

Forn Cuixart Junqueras lledoners presos polítics - Maria Contreras Coll

El conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. / Maria Contreras Coll

Segons l'Assemblea, l'independentisme ha de treballar en una "estratègia juridicopolítica ben travada en l'àmbit internacional" per tal d'aconseguir l'anul·lació d'aquests judicis per part dels tribunals europeus. D'aquesta manera, si organismes i tribunals internacionals acreditessin vulneracions de drets humans "per part de l'estat espanyol" es reforçaria, a més, la "legitimitat" de la causa política de la independència.

Pel que fa a la proposta de resolució que van tirar endavant alguns partits al Parlament, l'ANC lamenta que, a diferència de la proposta del col·lectiu Amnistia i Llibertat, no preveu "l'extinció de les responsabilitats" per als membres dels cossos i forces de seguretat pels actes generadors "de causes penals". A més, reitera que l'amnistia ha d'anar acompanyada "d'una solució efectiva al conflicte polític" que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya.

La proposta de llei d'amnistia dels partits independentistes

Els tres grups independentistes al Parlament, JxCatERC i la CUP, han entrat a registre una proposta de resolució que, en cas de ser aprovada, reclama al Congrés en nom de la cambra catalana que aprovi una llei d'amnistia per resoldre la situació dels milers de represaliats per part de l'Estat.

"Ara mateix, no es donen les condicions per a l'amnistia perquè ens trobem en plena ofensiva repressiva per part de l'estat" sosté l'entitat, afegint que el moment actual exigeix mantenir el pols amb l'Estat. Així, l'Assemblea considera que ha de col·laborar a bastir instruments "útils" en un front ampli contra la repressió. Considera que calen "més instruments", tant de coordinació i mobilització de les entitats antirepressives en l'àmbit nacional, com de coordinació i finançament d'una estratègia ofensiva jurídica en l'àmbit internacional.

El pròxim dilluns es farà en un acte de presentació de la proposta a la presó Model i durant l'últim ple de la legislatura es debatrà i votarà per tal de fer-la arribar a Madrid.