L'Assemblea de Letònia va participar ahir diumenge en l'acte commemoratiu de les Barricades de Gener de 1991.

Membres de l'ANC, van fer acte de presència en l'homenatge dels fets, en el quals els ciutadans de Letònia van sortir al carrer fa 28 anys per protegir les seus dels mitjans de comunicació un cop declarada la independència.

Les Barricades de Gener de 1991 van escenificar un moviment de resistència civil pacífic contra l'intent de la Unió Soviètica de restablir el control sobre Letònia després de la declaració d'independència. 

Els membres de l'ANC van mostrar estelades i van encendre una gran foguera. L'Assemblea a Letònia es va fundar el 7 de juny del 2018 i treballa per "enfortir la República de Catalunya i l'autodeterminació catalana". 

L'amenaça militar soviètica

El concepte de Les Barricades, es coneix com la campanya pacífica i no violenta que va tenir lloc a Riga i a d’altres ciutats principals de Letònia el gener de 1991. Com podem llegir a la web de l’Institut de Letònia, "els esdeveniments d’aquells dies són un exemple de l’enorme coratge i solidaritat que van sentir i viure els letons mentre lluitaven per restaurar la independència del seu país”.

El 1990, quan l’imperi soviètic es trobava a punt del col·lapse, els letons van redoblar els seus esforços per reclamar la seva independència. A mesura que l’imperi rus es fracturava anava utilitzant mitjans més agressius. Durant els primers dies de 1991 les forces soviètiques ocuparen el nucli antic de Riga.

El mateix dia més de 500.000 letons van sortir als carrers de la ciutat. Seguint la crida del Front Popular, la gent va construir barricades als carrers estrets de la part vella de Riga i van col·locar camions, vehicles de la construcció i maquinaria agrícola per bloquejar les carreteres.

També es van construir barricades al voltant del Parlament, de l’emissora de ràdio i la televisió, i d’altres edificis estratègics.