L'Assemblea i la Intersindical volen tornar a situar la independència de Catalunya com a principal solució a la crisi econòmica, ara derivada de la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, ambdues organitzacions han presentat aquest dijous la campanya Alcem-nos per la república dels drets socials, que s'iniciarà el proper 1 de maig amb diferents manifestacions a la majoria de capitals de comarca del país i amb un acte més important a Barcelona. Tots els actes respectaran les mesures sanitàries i funcionaran amb registre previ.

L'objectiu de la campanya és "recuperar l'argumentari social i econòmic de l'independentisme en un moment de crisi i pandèmia", ha aclarit la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, que ha recordat que l'entitat ja ha tractat d'"enfortir el sindicalisme nacional" els anys 2018 i 2019 donant suport a la Intersindical. 

 

En aquest sentit, Paluzie ha emmarcat aquesta aliança amb la Intersindical en una estratègia de la seva entitat per corregir les "febleses" que l'independentisme va patir l'octubre del 2017 quan no es va poder sostenir la declaració d'independència. "Ens cal compensar les febleses en molts àmbits com l'empresarial, certs sectors professionals, socials i sindicals", ha defensat esmentant també Eines de País, candidatura promoguda per l'ANC que va guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona i va intentar aconseguir la presidència de Pimec.

manifestacio anc 1 maig el nacional sergi alcazar

Manifestació de l'ANC per l'1 de maig del 2019 / Foto: Sergi Alcàzar

L'estratègia del 2008

En aquest sentit, Paluzie ha carregat contra l'Estat espanyol acusant-lo d'aprofitar les crisis econòmiques del 2008 i la derivada de la pandèmia per "recuperar poder" a través de la "recentralització". També ha vaticinat que els fons europeus de recuperació a Espanya es dedicaran als "oligopolis" i ha recordat que les ajudes donades pel govern del PSOE i Unidas Podemos a empreses "són de les més baixes d'Europa".

Per tot això, Paluzie ha insistit que a l'independentisme li cal "tenir un argumentari econòmic propi" i ha defensat que gràcies a això després de la crisi del 2008 el moviment va créixer exponencialment.

El pla de xoc de la Intersindical

Per la seva banda, el secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló, ha denunciat que "el capitalisme té la capacitat de debilitar els sistemes socials" i ha apuntat que els colpistes del 1939 s'han transformat en l'Ibex-35 i el Règim del 78. "S'han promogut les expressions xenòfobes i d'extrema dreta que afecten dones, joves, treballadors i migrants". 

secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló - anc

El secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló / Foto: ANC

"Ens cal un sistema públic fort per a la salut, l'educació, la cultura, i per poder tenir transports i infraestructures de qualitat a tot el territori. Cal una resposta catalana davant de la crisi. Tenim un repte mundial digital i d'automatitzacions i per això ens cal establir una renda bàsica universal que acabi amb l'atur i la bretxa de gènere i que redueixi la jornada laboral", ha reivindicat, i ha demanat també la regularització de totes les persones migrades i refugiades a Catalunya.

Al manifest de la campanya ja s'hi han adherit personalitats com el cantautor Lluís Llach, l'exvicepresident del Govern Josep Lluís Carod-Rovira, l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, l'activista Tamara Carrasco o el membre del Consell per la República Guillem Fuster, entre d'altres.