L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) reclama que els 72 diputats que defensen el sí a la independència al Parlament tanquin un acord abans del 27 de novembre per a la creació d’un govern “fort i cohesionat”.

Aquest és el primer punt de la declaració que el secretariat de l’ANC havia aprovat divendres passat per fer pública en la concentració convocada diumenge i que finalment va haver de ser ajornada una setmana arran dels atemptats a París.

Responsabilitat, coratge, fermesa

La declaració apel·la a “la responsabilitat, el coratge, la fermesa i la capacitat d’entesa i diàleg” dels grups per fer possible un pacte. “Considerem imprescindible un acord abans del 27 de novembre que faciliti la investidura i la legislatura” i situa aquesta data, abans de la campanya de les generals, com a límit, atès que hauran transcorregut dos mesos des de la celebració dels comicis.

En resposta al malestar expressat per la CUP i pel mateix líder d’ERC, Oriol Junqueras, que interpreten la mobilització convocada per l’ANC com un moviment de pressió cap als diputats cuparies, el president de l’Assemblea, Jordi Sànchez, ha rebutjat que es tracti de pressionar només una part.

Pressió als 72 diputats

“La pressió va adreçada als 72 diputats. A tots ells els reclamem la generositat i responsabilitat perquè aquest procés no encalli”, ha assegurat Sànchez, que no ha volgut entrar a concretar per on hauria d’anar l’acord, ja que considera que no pertoca a l’Assemblea “dir quina ha de ser la solució”.

El responsable de l'ANC ha recordat el paper de l’Assemblea en moments en què semblava que el procés encallava per falta d’entesa entre les formacions polítiques i ha insistit que ara és “un d’aquests moments”.

Nerviosisme

En aquest sentit, Sànchez ha alertat que el procés s’està erosionant per la falta d’acord, que està provocant nerviosisme en sectors independentistes, i que, a les portes d’unes eleccions, aquesta situació encara pot empitjorar més.

Igualment, ha rebutjat que existeixin diferències amb Òmnium pel fet que no hagin secundat la convocatòria de diumenge. De fet, segons Sànchez, la direcció i molts dels membres d’aquesta entitat seran presents a la concentració el proper cap de setmana. Igual com representants dels partits que defensen el sí. “Els independentistes tenim la capacitat de pressionar-nos i alhora participar en concentracions en què ens pressionem”, ha ironitzat.