La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha exigit un Govern independentista amb "iniciativa i autoritat" i que passi de la "retòrica als fets" per implementar la República. Justament aquest dilluns que fa un any de l'1-O, Paluzie ha aprofitat per demanar que s'implanti el mandat del referèndum, però també ha exigit al Govern responsabilitats per les càrregues de dissabte passat als manifestants independentistes que volien impedir la manifestació de Jusapol

"Demanem al Govern que no deixi el carrer sol per garantir la legitimitat de l'1 d'octubre", ha dit Paluzie, tot demanant "depurar responsabilitats" per les càrregues i que se sàpiga "qui va donar les ordres". "Volem que la Generalitat no autoritzi manifestacions de legalitat dubtosa, la policia no es pot manifestar per motius polítics", ha recordat

A més, també ha interpelat al Parlament i ha exigit que no se suspenguin els diputats processats i se'ls torni a pagar el sou. "No podem treure'ls de la presó perquè vinguin a votar, però el que si que podem fer és tornar-los el sou", ha exclamat. En aquest sentit, també ha avançat que des de l'Assemblea impulsaran una iniciativa internacional per denunciar la suspensió d'aquests diputats. 

"Des de l’ANC exigim un govern conformat per una majoria independentista amb iniciativa i autoritat", ha demanat. En aquest sentit, la líder de la entidad ha demanat al Govern que "no estigui esperant les sentències" i que "defineixi una estratègia per fer efectiva la república". "Volem que aquest govern passi de la retòrica i de les paraules als fets", ha reivindicat.

A més, pel que fa a l'1-O, Paluzie ha assegurat que el mandat està igual de "vigent" que l'endemà del referèndum, que ha insistit que era "vinculant". "L'1-O no el commemorem, no és una batalla perduda", ha reivindicat en una roda de premsa acompanyada del comitè permanent de l'entitat, on també ha fet una crida a la mobilització d'aquesta tarda a la Plaça Catalunya.