Els Mossos d’Esquadra han rebut dures crítiques i protestes des del món sobiranista, fins i tot del més proper al Govern, arran de la seva intervenció contra els manifestants antifeixistes oposats al policies espanyols convocats per Jusapol a Barcelona.

El diputat Rubén Wagensberg (ERC); l'historiador i factòtum de Junts per la República, Agustí Colomines; el filòsof i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Graupera, i l'escriptora i tertuliana Pilar Rahola destaquen entre les veus que han posat en solfa l'actuació dels Mossos, com la que es veu a la foto, on els agents fan passar sota la bastida a manifestants per pegar-los. Els crítics demanen responsabilitats al conseller d'Interior, Miquel Buch, i fins i tot al president Quim Torra:

Graupera ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que la policia catalana hagi "atonyinat" als defensors de l'1-O per a protegir el seu Govern:

El conseller municipal de Junts per Catalunya a Sarrià-Sant Gervasi, Jaume Oliva, ha replicat Graupera i altres crítics, especialment a Arran, l'organització juvenil cupaire, i a la mateixa CUP:

Pilar Rahola s'hi ha afegit en la mateixa línia, tot demanant més intel·ligència i unitat als sobiranistes. També ha rebut. Més endavant, ella mateixa s'ha afegit als crítics:

La consellera d'Ensenyament de l'1-O, Clara Ponsatí, s'ha sumat a les crítiques al Govern, en aquest cas pel desallotjament, dimecres passat, de l'acampada independentista de la plaça de Sant Jaume. "Enviar els Mossos a retirar les tendes de campanya? Calia?", diu a Jornada. 

Ponsatí és ben crítica amb el president de la Generalitat, Quim Torra: "No s'hi val que vagis cada matí a saludar la gent que està acampada, i que després enviïs els Mossos d'Esquadra per fer-los fora al·ludint qüestions de seguretat. Si realment creus que han de marxar, vas i els hi ho dius davant dels mitjans: 'Recolliu les tendes perquè això ara no és el que s'ha de fer'. Però diga-ho clarament; no hi enviïs la policia, ho has d'explicar tu. I si no ho vols fer, doncs aguantes als policies i impedeixes que retirin les tendes. A mi aquestes coses em semblen òbvies, però sembla que no ho són per tothom".