Què han de fer els electors independentistes decebuts amb els partits el pròxim 23 de juliol? Anar a votar a les eleccions generals espanyoles o abstenir-se? Aquest és un dels grans dubtes d'aquesta precampanya, hi ha tota mena d'opinions. Per un costat, l'Assemblea Nacional de Catalunya va optar per demanar l'abstenció o el vot nul, en veure que la possibilitat d'una llista única o almenys d'una estratègia compartida al Congrés s'ha anat esvaint. En canvi, ahir, el Consell per la República va emetre un comunicat fent una crida a la participació a les generals, igual que han fet els diferents partits independentistes davant la possibilitat d'un govern de la dreta i la ultradreta. I ara, el secretariat territorial de l'ANC a Girona s'ha manifestat també en aquesta línia, allunyant-se del que ha marcat la direcció nacional de l'Assemblea, que també posa sobre la taula el vot nul amb la papereta de l'1-O. Tot i que els socis hauran de dir la seva en una consulta entre el 30 de juny i el 3 de juliol, la presidenta Dolors Feliu va defensar demanar l'abstenció en un acte polític per presentar el full de ruta de l'entitat. 

Concretament, segons remarquen en un comunicat, fer una crida a l'abstenció per castigar els partits independentistes per la manca d'avenços a Madrid suposa posar-los a tots en el mateix sac, cosa que rebutgen, i també alerten que el fet que l'independentisme no vagi a les urnes només faria les "delícies" de l'espanyolisme. Des de Girona, recorden que els socis de l'ANC han de votar en els pròxims dies si avalen o no aquesta "línia abstencionista" a la qual s'oposen de ple: "El debat és viu i obert entre les bases independentistes. Però ni de bon tros podem parlar d'unanimitat ni grans consensos", reflexionen en el comunicat, assegurant que dins del secretariat territorial d'aquesta zona han detectat una "polarització important amb socis que hi aposten plenament i altres que ho consideren una molt mala estratègia", entre els quals s'ubiquen els membres de la direcció territorial. Per això, avancen que votaran en contra de promoure l'abstenció o el vot nul. 

ERC, Junts i la CUP, estratègies diferents a Madrid 

Amb tot, coincideixen amb el secretariat nacional en "l'enorme decepció per la manca de passos endavant" que ha fet l'independentisme a Madrid en aquesta darrera legislatura, representat per ERC, Junts i la CUP al Congrés. "Cal canviar perquè així no anem absolutament enlloc!", lamenten, tot i que també aclareixen que a parer seu, el paper que han fet les diferents formacions han estat diferents i no equiparables: "No és just castigar-los per igual, quan han esdevingut veus, posicionaments i estratègies molt diferents". En aquest sentit, han assenyalat directament ERC, a qui acusen de "manifestar un suport total i absolutament estèril als interessos catalans cap a les demandes fetes per Pedro Sánchez", assegurant que ni la CUP ni Junts han seguit la mateixa estratègia. 

En contra al que marca la direcció nacional de l'Assemblea, consideren així que l'independentisme s'ha de continuar projectant, també electoralment, i per fer-ho cal participar de les eleccions. "Si el nostre vot no es tradueix en representació, no sortim a l'escenari i ningú no ens pot identificar objectivament", recorden, tot subratllant que l'independentisme no es pot permetre desaprofitar cap micròfon per "fer sentir la nostra veu". Així, des de Girona conclouen que la feina de l'ANC no ha de ser promoure l'abstenció, com fa la seva presidenta, Dolors Feliu, sinó pressionar als partits demanant-los que compleixin un seguit de compromisos irrenunciables.