L'ANC ha passat a l'acció i ha endurit el to contra el Govern. Ja feia temps que se sentia un cert rum-rum, però aquest dijous la nova orientació es va fer evident. L'entitat sobiranista va penjar a les xarxes socials un vídeo molt contundent on feia un balanç molt negatiu de l'acció del Govern de Quim Torra, un any després de les eleccions del 21-D. En ell, l'acusaven de no haver complert les promeses electorals i titllaven d'autonomista l'executiu de JxCat i ERC. 

La duresa amb el Govern, després que en els últims temps hi hagi hagut un cert acompanyament a les estratègies als grans partits sobiranistes, ha agafat per sorpresa alguns sectors. Tot i això, la direcció de l'Assemblea ja feia temps que avisava i apuntava cap a aquest camí. 

El passat mes d'octubre el secretariat nacional de l'ANC va aprovar el nou pla estratègic de l'entitat, amb el suport d'aproximadament un 70% dels seus membres, en el qual feia un ultimàtum al Govern perquè fixés una estratègia "única i nítida" per la implementació de la República. De no ser així, avisaven que deixarien d'"acompanyar" el Govern i que serien "extremadament exigents en el compliment del seu mandat, amb mobilitzacions que tindran aquesta orientació". A més, els demanaven que si no es veien "amb cor" de fer-ho, fessin "un pas al costat".

El temps d'aquest ultimàtum va expirar el passat 21 de desembre. 

Després del 21-D, nou rumb

Passada aquesta data, i davant l'evidència que els partits independentistes encara no han aconseguit consensuar un full de ruta clar de cara a la República, l'entitat ha passat a l'acció. Des de la setmana passada, al compte oficial de Twitter de l'Assemblea han anat apareixent diversos missatges crítics amb el Govern.

El passat dia 15 de gener, per exemple, van penjar un vídeo del discurs que la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, va pronunciar a la conferència política del passat 22 de desembre, un dia després de la fi de l'ultimàtum. En ell, Paluzie criticava que malgrat la victòria independentista en el referèndum de l'1-O amb violència policial inclosa, el Govern "no es va veure capaç de complir aquest mandat".

La nova estratègia comunicativa va quedar parcialment aturada a causa de les detencions que van tenir lloc a Girona la setmana passada i que van afectar des d'alcaldes fins a membres dels CDR, passant per un fotoperiodista. Aquesta setmana, però, s'ha reprès i s'ha culminat l'acció amb el crític vídeo cap al Govern.

Fonts de l'ANC emmarquen aquesta nova estratègia com un "continuïtat" en el relat començat fa uns mesos, especialment després de l'aprovació del pla estratègic de l'octubre, i asseguren que anirà "augmentat".

Crítiques al canvi de discurs

Com passa sempre, el gir de l'Assemblea no ha agradat a tothom per igual. Els dos partits independentistes fa temps que tenen certs dubtes sobre si les demandes d'unilateralitat i la pressió de l'entitat cap al Govern arriben en bon moment. Fins i tot aquest divendres ho ha verbalitzat el president Carles Puigdemont des de l'exili belga, que ha demanat "la màxima comprensió i lleialtat" al govern de Quim Torra, qui ha defensat que té "un dels rols més difícils". 

No ha estat l'únic. Un membre destacat de l'entitat consultat per El Nacional s'ha mostrat decebut per aquest nou discurs i ha qualificat el vídeo de "lamentable". Ho atribueix a una voluntat de crear una quarta força política independentista ―al marge de JxCat, ERC i la CUP― i defensa que l'estratègia d'impulsar les primàries a les eleccions municipals, que titlla de "despropòsit", s'emmarca en aquest punt.

També ha rebut fortes crítiques a les xarxes socials tant de personatges públics com de simpatitzants independentistes.

Altres, en canvi, ho aproven i creuen necessari que es faci fiscalització del Govern davant l'"incompliment" de compromisos electorals. "Les territorials estan nervioses perquè veuen que no s'avança", assegura un actual membre del secretariat, que nega que hi hagi divisió interna per aquest canvi de rumb, i que emmarca les noves accions dins el pla estratègic aprovat per una àmplia majoria. 

"Fins ara hem estat en tot moment al costat del Govern, però els compromisos no s'han complert", defensa el mateix membre de l'ANC, que assegura que una bona part del moviment independentista té "nervis" i "pressa" davant la falta d'unitat i de "full de ruta".

De cara als judicis

Malgrat el canvi de rumb i l'inici d'aquesta nova fiscalització i confrontació amb el Govern, des de l'Assemblea segueixen treballant conjuntament amb les altres entitats i partits per coordinar-se de cara a les mobilitzacions que tindran lloc a l'inici i durant els judicis.