Una setmana després de l'acord d'Esquerra Republicana amb el PSOE per investir Pedro Sánchez ha arribat l'acord dels socialistes amb Junts, signat a Brussel·les per Jordi Turull, secretari general del partit, i Santos Cerdán, número 3 del PSOE. Dos pactes que tenen en comú la llei de l'amnistia, tot i que l'acord amb Junts inclou també els casos de lawfare, una de les exigències dels de Carles Puigdemont i que permetran la investidura de Pedro Sánchez, cosa que no agrada gens ni mica a l'Assemblea Nacional de Catalunya. Si durant la campanya electoral Dolors Feliu reclamava als partits independentistes que no investissin cap president espanyol que no posés data a un referèndum a Catalunya (en aquell moment semblava complicat que Sánchez, després d'avançar eleccions a correcuita, tingués opcions de continuar a la Moncloa), un cop passats els comicis, la presidenta de l'ANC ha reivindicat que aquests pactes han d'anar molt més enllà de la llei d'amnistia i incloure també l'autodeterminació. Decebuda pel resultat de les negociacions i pel contingut dels pactes dels dos partits independentistes amb el PSOE, Feliu ha registrat aquest dijous al Parlament, una petició perquè la cambra catalana els rebutgi. 

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora

Feliu reclama aixecar la DUI del 2017  

La presidenta de l'Assemblea ha denunciat que els acords entre ERC i Junts amb els socialistes per investir Sánchez són una "espanyolització de Catalunya", tot reclamant tenir un estat propi com a "única via" per acabar amb la repressió. El document que ha registrat Feliu demana al mateix temps una resolució per impulsar un pacte per la independència i aixecar la suspensió de la DUI de l'octubre del 2017. Durant tots aquests mesos, l'ANC ha insistit a recuperar la via unilateral, però aquest mateix dijous al Parlament, tant ERC com Junts s'han allunyat d'aquesta possibilitat: la CUP havia presentat una moció per una nova llei del referèndum, com la del 2017, però els altres dos partits independentistes s'han abstingut. 

"Necessitem un pacte per la independència de Catalunya, no un pacte per governar l'Estat espanyol". Així de taxativa ha estat Feliu davant el Parlament en el mateix dia que Junts anunciava el pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. La presidenta de l'entitat independentista ha afirmat que els pactes d'investidura pretenen "abandonar la idea de la independència" i ha lamentat que l'autodeterminació i la independència siguin les grans absents de la negociació. Amb la petició entrada, Feliu ha reconegut que de moment no tenen el suport de cap dels partits independentistes. "Si haguéssim d'esperar que els partits polítics estiguessin d'acord amb nosaltres, no faríem mai res", ha vaticinat.