La secció territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona s’ha vist forçada a abaixar la persiana davant la impossibilitat de trobar ningú per rellevar la direcció, segons ha avançat el diari Més Tarragona aquest dijous. Després que s’hagin produït un conjunt de dimissions, aquesta secció territorial s’ha vist obligada a tancar. Tot i això, la direcció nacional de l’entitat té la intenció de convocar unes noves eleccions al secretariat territorial i reactivar l’activitat a Tarragona. Al Camp de Tarragona queden actives les sectorials de Reus, que ha incorporat la del Priorat, i Valls.
Agustí Ferrer, coordinador en funcions de l’ANC, ha declarat que “molta gent es va donar de baixa” després de les darreres eleccions. La sectorial tenia 430 socis, però en una última reunió només hi van acudir 17 persones i cap amb la intenció d’assumir el lideratge. Ferrer, militant a l’entitat des del 2012, justifica la situació actual per les desavinences amb l’actual direcció i pel fet que hi hagi hagut massa seguidisme de l’estratègia dels partits polítics.
Aquesta crisi a Tarragona transcendeix el mateix dia que s’ha sabut que una vintena de càrrecs de l’ANC, entre els quals l’exvicepresident del Parlament Josep Costa, han trencat amb l’entitat. El trencament s’ha produït enmig de denúncies sobre l’absorció de l’entitat per part del que els crítics anomenen “l’establishment polític” independentista. Aquest pas s’ha anunciat a través d’un comunicat, en el qual carreguen contra la “dinàmica d’inacció”.
Els crítics, molestos amb la direcció nacional
Els crítics de l'entitat, que presideix Lluís Llach, sostenen que per remuntar la situació de "crisi" en la qual estava immers l'independentisme català després de la pèrdua de la majoria al Parlament per primera vegada des de l'inici del procés i per la llei d'amnistia, calia revertir la situació centrant-se "en la defensa de la via unilateral i la denúncia dels pactes polítics amb el govern espanyol" amb "resistència" i "desobediència civil", alhora que apostaven per renovar lideratges i regenerar el moviment. Amb tot, consideren que no només això no s'ha complert, sinó que la direcció "ha imposat uns objectius diferents" i ha portat a un "bloqueig" per l'"incompliment" de propostes o pel "fracàs" de la seva execució.
Aquesta crisi es produeix a les portes d’una nova Diada el pròxim 11 de setembre. Aquest dijous les entitats han convocat la manifestació del 2025. La manifestació serà un cop més descentralitzada i tindrà tres seus: Barcelona, Girona i Tortosa a les 17:14 hores. El lema que han presentat l’ANC, Òmnium Cultural, el Consell de la República, l'Associació de Municipis per la Independència, la Intersindical i el CIEMEN, que s'han tornat a unir en l'organització d'aquesta manifestació en un exercici per donar exemple als partits, és "més motius que mai, independència". Amb aquest lema volen reivindicar que en un moment en què els socialistes manen a bona part del país i també al govern de l'Estat, les raons per sortir al carrer l'11 de setembre són més que vigents, començant per la defensa d'una llengua catalana que pateix atacs sistemàtics.