En l'any que se celebraria el segle de vida del cèlebre escriptor valencià Joan Fuster (1922-1992), el sobiranisme reivindicarà el seu llegat amb un cap de setmana d'actes centrats en els eixos d'unió entre els territoris catalanoparlants i sota el lema 'Horitzó Joan Fuster'. Amb aquest objectiu, l'Assemblea Nacional Catalana, Decidim País València i l'Assemblea Sobiranista de Mallorca es reunirà aquest dissabte vinent, a partir de les 10:45, per debatre sobre l'estratègia cap a la independència de les nacions catalanoparlants. L'emancipació nacional serà la qüestió central d'una taula rodona que comptarà amb la representació de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, i la coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum.

Però hi haurà més. I és que, en l'esperit del mateix Joan Fuster, autor que va utilitzar el català per sobre de tot, també es debatrà sobre la llengua. Una segona taula comptarà amb l'assistència del filòleg, sindicalista i activista per la llengua Gerard Furest; la presidenta d'Escola Valenciana, Alexandra Uso; i la professora i activista Neus Sànchez. El català no perdrà aquí el seu protagonisme, i també serà l'element central d'una manifestació sota el lema 'Una llengua per guanyar', en honor a Joan Fuster, que tindrà lloc a les 17:30. Tot plegat culminarà amb un concert al vespre amb artistes com Parint Versos, Al Tall i la Unió Musical del Grau, Lola Bou i Manel Brancal, entre altres.

L'endemà tindrà lloc l'última taula rodona, on es plasmarà la memòria de Joan Fuster amb una mirada cap al futur, per establir l’existència d’un marc nacional compartit. Comptarà amb la participació del portaveu de la campanya Reciprocitat Ara i de la Crida pel Finançament, Toni Infante; l'expresidenta de l'ANC i catedràtica d’Economia Elisenda Paluzie; i l'exconsellera de Cultura del Govern balear, historiadora, i activista cultural Fanny Tur.

17 i 18 de setembre a Castelló

'Horitzó Joan Fuster' vol ser la primera de moltes edicions per posar en comú els nexes identitaris entre els països de parla catalana i enfortir encara més els llaços històrics, socials i culturals que uneixen a tota la ciutadania de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya, que té consciència nacional i aspiracions per assolir la independència. El cap de setmana d'actes tindrà com a punt de trobada la Sala La Bohemia, a Castelló de la Plana, el 17 i 18 de desembre, i vol abastar públics de totes les edats que comparteixin els ideals del fusterianisme, això sí, amb inscripció prèvia.