Més reaccions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a les prejudicials del jutge del Tribunal Pablo Llarena. L'ANC ha celebrat aquest dimarts la decisió del TJUE sobre el marge de maniobra de Bèlgica o Itàlia per rebutjar una euroordre contra el president Carles Puigdemont si hi ha un risc de vulneració de drets fonamentals perquè considera que "afegeix alguns matisos positius", ja que consideren que la sentència obre la porta a la possibilitat que es demostri que la ciutadania de Catalunya és un grup identificable de persones que s'enfronten a deficiències del sistema judicial que afecten la protecció dels seus drets. A través d'un comunicat, l'ANC destaca la menció de la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que no és vinculant, però aporta més arguments a la defensa per demostrar el seu punt.  Així, admeten que sense aquesta escletxa seria "gairebé impossible" demostrar una deficiència generalitzada del sistema judicial espanyol.

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

Esperança als líders catalans

L'ANC ha valorat positivament que la resolució d'aquest dimarts dona esperances per als líders catalans a l’exili, perquè tot i que una deficiència sistèmica del sistema judicial espanyol seria gairebé impossible de demostrar, hi ha una finestra d'oportunitat més gran perquè els advocats de la defensa demostrin que els catalans a favor de la independència poden veure els seus drets vulnerats com a grup específic i fàcilment identificable. Tanmateix, denuncien que l'independentisme català continua sent víctima de la persecució política, motiu pel qual Bèlgica va rebutjar l'ordre d'extradició de Lluís Puig. "Hi ha 4.200 víctimes catalanes de la repressió pels fets relacionats amb el referèndum d'independència del 2017 i les manifestacions posteriors, i les autoritats espanyoles van espiar massivament activistes i representants catalans, en el que es coneix com el Catalangate", han denunciat.  

Amb tot, l'ANC ha reconegut que "és massa aviat per saber com acabarà la persecució judicial dels representants catalans". "Aquest és un afer que definitivament trigarà a resoldre's, però aquesta resolució crea un precedent amb els exiliats catalans per a la futura denegació d'euroordres contra ells", ha conclòs.

Per la seva banda, dos dels protagonistes d'aquesta història també s'han mostrat optimistes amb la decisió presa pel TJUE aquest dimarts. Lluís Puig està convençut que la sentència els deixa "un pas més a prop de tornar a casa", ja que dificulta i posa moltes més dificultats a Llarena — tot i que creu que presentarà una nova euroordre. I Carles Puigdemont ha considerat que la justícia europea ha blindat que lluitin contra un estat que els persegueix per raons polítiques, de manera que les euroordres queden en via morta i que està més a prop de "tornar lliure" a l'estat espanyol.

 

"La justicia espanyola ens castiga de valent"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, també ha tingut oportunitat de pronunciar-se sobre la sentència del TJUE abans de participar en la manifestació convocada per la mateixa entitat contra la presència del rei Felip VI a Barcelona. Des del Fòrum, Feliu ha assenyalat que el pronunciament assenyala els catalans independentistes com un "col·lectiu" identificable i vulnerable. "La justícia espanyola ens castiga de valent, ens posa plecs amb interpretacions contràries als empresonats i represaliats, envia euroordres, canvia els delictes per poder-nos perseguir més bé a l'estranger, i en definitiva és una justícia que acusem de reprimir l'independentisme i el poble de Catalunya", ha sentenciat.