El BNG posa el dit a la llaga del PP en les últimes hores de la campanya electoral de Galícia. La seva líder i candidata a presidir la Xunta, Ana Pontón, ha retret al PP que estigui “perdent el sentit de la realitat” i ha fet una cronologia de quina ha estat l’estratègia dels populars els darrers dies: “Van començar la campanya parlant de bots russos (teníem un exèrcit, ells només tenen Televisió de Galícia). Després, no sé què deien de Catalunya i Puigdemont, i aquesta setmana n’han parlat menys. Ara tocava el comodí del PP quan està desesperat: tots som ETA, totes les persones que voten el BNG són ETA”. Durant el seu discurs, interromput en més d’una ocasió per crits de “Presidenta! Presidenta!” i posant èmfasi en el fet que seria la primera dona a presidir la Xunta en tota la història, ha fet una crida a concentrar el vot en el BNG per fer “imparable” el canvi i ha proclamat que el PP “està desesperat perquè sap que hi ha un país que anirà en massa a votar el BNG per acabar amb aquests anys de retrocés”. “Galícia té l’oportunitat de deixar enrere el pitjor govern de tots els temps per guanyar el millor govern que mai ha tingut aquest país”, ha reblat des de l’Auditorio Pazo de Congresos Mar de Vigo davant de 1.300 persones en el míting més massiu fins ara.

🔎 El BNG aspira a reconstruir la casa comuna del nacionalisme gallec des de la presidència de la Xunta

 

Pontón també s’ha dirigit a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que a la mateixa hora estava participant en un míting del PP al costat d’Alfonso Rueda a menys de dos quilòmetres. “Tenim una turista que ve des de Madrid a dir-nos què hem de votar els gallecs per si no ens assabentem”, li ha etzibat, i ha afirmat amb ironia que “mai hi havia hagut una campanya electoral amb tant turisme”. La candidata del BNG ha qualificat de “falta de respecte” que “una senyora que vol boicotejar l’AVE a Vigo sigui l’artista invitada del PP” i ha retret a Rueda que té “un paper de teloner”. De fet, just abans de Pontón, ha pres la paraula Luís Bará, diputat al Parlament de Galícia i número u del BNG per Pontevedra, que ha alertat que el PP ha hagut d’enviar “reforços de Madrid”. No s’ha quedat aquí i ha asseverat que ara Feijóo “parla català a la intimitat” i que, mentre avui s’enterra la sardina, “el diumenge enterrarem la gavina”.

Una unió amb Xosé Manuel Beiras i Martiño Noriega

Una de les fotografies ha sigut una imatge d’unitat entre Ana Pontón, Xosé Manuel Beiras i Martiño Noriega. “Hi va haver moments que els nostres camins no anaven en paral·lel i estem aquí units perquè sabem que un poble unit mai serà vençut”, ha dit Pontón durant el seu discurs abans de donar pas a un dels aplaudiments més llargs i més sentits de la nit. Pontón volia simbolitzar aquesta unió” amb Beiras, dirigent històric del BNG, Noriega, exalcalde de Santiago de Compostel·la amb Compsotela Aberta, i Carmen Santos, exlíder de Podemos a Galícia. Tots tres eren a primera fila.

Breu context històric: Beiras i Noriega són dues de les principals cares visibles d’Anova, un partit que va néixer el 2012 com a escissió del BNG. En aquell moment, van apostar per les aliances amb l’esquerra federal, amb Esquerda Unida i amb Podemos (primer amb l’Alianza Galega de Esquerda i després amb En Marea). Passat un cicle de vuit anys, Anova s’ha reconciliat ara amb el BNG i, després de demanar el vot pels nacionalistes gallecs el 23J, dona suport explícit a Ana Pontón en un “procés de col·laboració per propiciar el canvi polític a Galícia” davant la “cruïlla històrica” del 18F.

Acte BNG Vigo   BNG
L’Auditorio Pazo de Congresos Mar de Vigo durant l’acte / Foto: BNG

“Soltar cadeas, sentirnos libres, sentirnos fortes”

En un vespre amb previsió de pluja, el BNG s’ha dirigit als seus des del vestíbul de l’auditori, replet de files de cadires de plàstic on hi havia gairebé tanta gent com persones dretes i assegudes a les escales. Una escenografia humil i minimalista i un faristol a l’alçada de la gent estava acompanyada de quatre pancartes amb el rostre d’Ana Pontón, el lema “Agora!” i la frase “A Galiza que quieres”, tres banderes del BNG, un parell d’estreleires (l’equivalent a l’estelada catalana) i una bandera feminista.

Quan passaven set minuts de les vuit del vespre, ha arrencat l’acte amb un espot electoral. Ana Pontón ha arribat a l’escenari des del darrere, passant entremig de la gent, i acompanyada per Luís Bará (cap de llista a Pontevedra), i les candidates de Vigo Carmela González i Alexandra Fernández. Mentre la gent aplaudia dempeus, de fons sonava “Fábrica de Luz”, d’A banda da loba. Pontón arriba a les hores decisives de la campanya conscient que, com diu la cançó, “el progrés es fa des del més petit i sense por al foc i sense por a la idea” amb l’objectiu de “deixar anar les cadenes” per “sentir-se lliure” i “sentir-se fort”.

I és que les enquestes auguren una millora dels resultats del 2020, quan el BNG va aconseguir dinou escons, més que mai. El darrer CIS s’aventurava a esbossar la possibilitat que el BNG superi la barrera dels trenta diputats. El que és inqüestionable, tret d’una sorpresa majúscula, és que el nacionalisme gallec serà la segona força al Pazo do Hórreo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!