Ana Gomes, eurodiputada del Partit Socialista Portuguès, ha escrit una carta a Raül Romeva, i l'ha publicat avui al diari portuguès Público. En el text, Gomes, que declara no ser partidària de la independència de Catalunya i no estar d'acord en com es va dur a terme el referèndum, mostra la seva solidaritat amb el seu "amic català" i afirma que no té cap dubte de que és un pres polític.

No tinc cap dubte en afirmar que tu i la resta de líders independentistes catalans sou presos polítics: esteu presos per les vostres idees

Ana Gomes coneix Romeva des de fa gairebé 15 anys i assegura que és "seriós, lleial i un demòcrata de tracte irreprotxable". Gomes afirma que Romeva i els altres líders independentistes estan a la presó per les seves "conviccions democràtiques". "No tinc cap dubte en afirmar que tu i la resta de líders independentistes catalans sou presos polítics: esteu presos per les vostres idees", afirma Gomes.

Espero que la Fiscalia ens lliuri, a tots, d'un judici que serà sempre molt dolorós

Gomes aposta per una entesa entre els independentistes i els socialistes espanyols, tot al·legant que la política de Sánchez és ben diferent a la de Rajoy, amb l'apropament de presos i amb l'oferta d'un referèndum d'un nou estatut. Gomes creu possible una entesa, però adverteix que la prioritat, ara, és l'alliberament dels presos, i afirma que la fiscalia hauria d'evitar les acusacions de sedició i de rebel·lió. "Espero que la Fiscalia ens lliuri, a tots, d'un judici que serà sempre molt dolorós. I perillós per a Espanya", conclou l'eurodiputada.

Gomes "espera" que finalment s'entengui que "aquesta no és una qüestió jurídica, sinó política".