La reivindicació d'un any del referèndum de l'1-O ha tingut un gran ressò mediàtic internacional, i destacats mitjans en parlen. En general apunten que el conflicte de Catalunya segueix candent, i alguns com l'agència britànica Reuters avisen que hi ha el risc que Catalunya s'encengui en qualsevol moment.

És el primer dia que ha quedat evident davant la comunitat internacional, que les esperances que havia dipositat en el canvi de govern a Espanya i en la presidència de Pedro Sánchez no estan donant fruits.

A continuació, algunes de les anàlisis:

The New York Times

"La desobediència civil continua i les tensions segueixen sent fortes en el conflicte per la independència de Catalunya, un any després d'un vot de secessió que va ser declarat il·legal", diu el diari de Nova York. Apunta a la decepció amb les expectatives que havia aixecat Pedro Sánchez. "Sánchez dirigeix un govern socialista minoritari que està sota una gran pressió dels seus oponents del centre-dreta", resumeix per descriure una gran debilitat.

Agència britànica Reuters

L'agència britànica Reuters adverteix en un reportatge, que un any després del referèndum de l'1-O, "Catalunya podria encendre's en qualsevol moment". "Ha passat un any des que Catalunya va votar amb limitacions a favor de la independència en un referèndum que Espanya va considerar il·legal, i els llavors líders del moviment estan a la presó o a l'exili. Però el desig de separar-se d'Espanya segueix viu, i la comunitat podria encendre's en qualsevol moment, informa Julien Toyer, de Reuters", afegeix.

BBC

"Protestes catalanes: Les manifestacions marquen un any des del vot per a la independència", assenyala l'emissora britànica. 

La BBC ha publicat un vídeo recordant què va passar l'1 d'octubre de fa un any.

Agència Associated Press

"Activistes que defensen la secessió de Catalunya bloquen les principals carreteres, vies de tren i avingudes de la comunitat del nord-est, un any després que un referèndum prohibit i esclafat per la policia no aconseguís crear un Estat independent", diu l'agència nord-americana.

The Guardian

El diari britànic The Guardian titula per les "protestes a Catalunya en el primer aniversari del vot per la independència". El diari veu diferents criteris en el moviment independentista. "Han aparegut esquerdes en el moviment independentista, amb figures moderades que reclamen una estratègia més realista i a llarg termini per aconseguir una República sobirana, mentre que Puigdemont i Torra advoquen per tirar endavant amb el que consideren el mandat del referèndum", apunta.

Agència France Presse

"Catalunya: accions punyents en l'aniversari del referèndum independentista", informa l'agència francesa.

Le Monde

"A Catalunya, manifestacions abans del primer aniversari del referèndum sobre la independència", indica el diari parisenc.

Deutsche Tageszeitung

El diari Deutsche Tageszeitung explica que partidaris de la independència han bloquejat carreteres i trens a Catalunya. 

Diari belga Le Soir

"Catalunya, un any després: el conflicte està lluny d'arreglar-se", afirma el diari belga Le Soir.