L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha celebrat aquest dijous a Tàrrega una assemblea general en la qual ha elegit l'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera (PDeCAT), com a nou president de l'entitat sobiranista.

La de Cervera és l'única candidatura, i per això esdevé en el quart president de ple dret —es va crear en 2011— després de Josep Maria Vila d'Abadal (2011-2015), el president Carles Puigdemont (2015-2016) i Neus Lloveras (2016-2018).

Cervera lidera una executiva de "consens" amb uns altres set vicepresidents, tots alcaldes: Annabel Moreno (Arenys de Mar), Eudald Calvo (Argentona), Josep Maria Corominas (Olot), Montserrat Fornells (Vilanova de l'Aguda), Mercè Esteve (Begues), David Saldoni (Sallent) i Andreu Francisco (Alella).

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha participat en l'assemblea de nomenament del nou president de l'AMI. De la mateixa manera que ha fet en altres actes d'altres entitats, el president ha enviat un vídeo en què ha tingut amb un missatge d’agraiment a l'àmbit municipal i posant al servei de la nova presidència de l’entitat.

Lloveras va anunciar al febrer que renunciava a la presidència per centrar-se en exclusiva en la seva tasca com a alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, al·legant que es troba en la recta final del seu últim mandat al capdavant de la ciutat.

A més, Lloveras és una de les investigades pel jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra el procés independentista, i al febrer va prestar declaració davant del magistrat Pablo Llarena, quedant en llibertat sense mesures cautelars. La justícia investiga el paper que van tenir els ajuntaments en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, sobretot quant al suport logístic per celebrar la votació.

Electes

Una de les iniciatives de l'AMI més rellevants dels últims temps ha estat la creació de l'Assemblea d'Electes de Catalunya (Aecat), que reuneix tots els càrrecs electes catalans, que s'han volgut inscriure en ella, més de 4.000. Es va crear el 2016 com a òrgan per defensar el procés sobiranista en el cas que l'Estat posés "obstacles", per exemple, contra la celebració del referèndum, però no s'ha arribat a reunir mai.

L'assemblea va tornar al primer pla quan en les negociacions d'investidura a Catalunya es va plantejar que un òrgan d'aquest tipus investís simbòlicament Carles Puigdemont a Bèlgica per a, després, celebrar una investidura legal d'un altre candidat en el Parlament.

Lloveras va explicar que no tenia constància que Puigdemont volgués utilitzar l'Aecat per a això, però va explicar que l'AMI era actualment dipositària d'aquesta "base de dades" amb més de 4.000 càrrecs electes —entre regidors, diputats, senadors i eurodiputats—.

L'AMI compta amb 787 municipis afiliats dels 947 que hi ha a Catalunya, però ha tingut dificultat per captar als més poblats, ja que aquestes 787 localitats representen menys del 50% dels ciutadans de Catalunya —43,65%—. Per entrar en l'AMI es necessita l'aval de la majoria absoluta del ple de l'ajuntament en qüestió, i dels 10 municipis amb més població de Catalunya, només el desè, Reus (Tarragona), forma part de l'entitat.