No intentem enganyar a ningú: feia temps que la covid, tot i que mai ens ha deixat de preocupar, havia passat a un segon pla. Bars i restaurants sense gairebé restriccions, oci nocturn obert, gent al carrer sense mascareta, trobades amb amics i familiars sense haver de comptar si som massa gent... Doncs no, les xifres tornen a ser preocupants i la primera mostra són les noves restriccions que ha decidit aplicar el País Basc per frenar aquesta onada de contagis. Ja se sap què diuen: 'Cuando las barbas de tu vecino veas afeitar, pon las tuyas a remojar', i això és precisament el que fan algunes portades de diaris espanyols aquest dimecres.

El País destaca l'actualitat de la pandèmia: "El repunt de contagis impulsa el passaport covid". Aquest dimarts, la consellera de Salut del govern basc Gotzone Sagardui va anunciar que a Euskadi es suspendran aquelles activitats o esdeveniments en els quals no es puguin garantir les mesures de prevenció i se sol·licitarà al TSJPV autorització per exigir el certificat covid-19 en llocs de lleure nocturn o de restauració. 

el pais 17 noviembre

El Mundo no es pot creure els nous canvis en matèria educativa. El govern espanyol ha eliminat els exàmens de recuperació en l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) a partir d'aquest mateix curs escolar. "El govern espanyol enterra el mèrit i donarà títols amb suspensos", subratlla el diari indignat.

El diari també recull unes declaracions d'Íñigo Fernández de Mesa, el vicepresident de la CEOE, després de rebutjar aquest dilluns la proposta del govern espanyol d'augmentar les cotitzacions un 0,6% com a part de la reforma del sistema de pensions: "El que ha fet Escrivà és un pegat, parlarem amb Brussel·les".

EM 17 noviembre

L'ABC indaga en el malestar social entre ramaders, agricultors, transportistes i policies: "Brots de cansament". A sota, dos titulars polítics: "PSOE i Podemos sacsegen de nou Franco com a estratègia política" i "La CUP amenaça el Govern a Catalunya i augmenta la pressió sobre el PSC". Les assemblees obertes parlamentàries (AOP) de la CUP han decidit que la formació presenti una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de la Generalitat del 2022, però han apostat per continuar negociant els comptes amb el Govern.

 

ABC 17 noviembre

La Razón destaca una altra reforma profunda del govern espanyol que enfronta executiu i patronal: "La UE acceptarà la reforma laboral sense el suport de la CEOE". Per la seva banda, aquest dimarts, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social Yolanda Díaz va reconèixer que arribar a un acord per reformar el mercat de treball "serà molt difícil" tot i que no impossible.

LR 17 noviembre

La Vanguardia també para atenció a la pandèmia pel coronavirus i indica que "La llista d'espera de la sanitat pública torna a xifres prepandèmiques". De la mateixa manera, afegeix que Catalunya és una de les comunitats on més s'ha d'esperar per ser operat. Els pressupostos del Govern i l'esmena a la totalitat de la CUP també són protagonistes de la portada d'aquest dimecres.

LV 17 noviembre

El Periódico també es fa ressò de les noves restriccions per la covid que s'han aplicat a Euskadi i tem que es puguin fer extensives a d'altres territoris i que això acabi afectant el pont de desembre. El rotatiu assegura que Catalunya "assumeix que haurà d'ampliar l'ús del passaport sanitari".

periodico 17 noviembre

El tema estrella d'El Punt Avui són els pressupostos del Govern: "La CUP força a continuar negociant". El Govern ha demanat a la CUP que concreti per on passa la seva voluntat negociadora després de la decisió de les bases de la formació de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2022 tot i mantenir les converses amb l'executiu.

17DCAT 001

Finalment, l'Ara aposta, com els altres rotatius catalans, per la discussió a l'entorn dels comptes públics: "La CUP tensa la negociació". A sota, remodelacions urbanístiques de gran abast a la capital de Catalunya: "Barcelona engegarà al març la reforma de la Via Laietana, però la Rambla haurà d'esperar".

ARA 16 noviembre

 

Foto principal: Un cartell que indica que un local està tancat / Unsplash - Kelly Sikkema