Des del setembre de l'any passat, Mariano Rajoy té a les seves mans un informe del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sobre la qüestió catalana. 

El punt més calent de l'informe és que l'Estat està preocupat perquè la Generalitat té un "ambaixador especialment llest" a Viena, Adam Casals, que està portant amb èxit les relacions entre Catalunya i la Unió Europea.

Qui és Adam Casals?

Adam Casals (1973) és expert en serveis d’assessoria estratègica i comunicació en relacions internacionals, especialitzat en els països centreeuropeus i de llengua alemanya. Segons l'informe, subratllen que la seva feina va més enllà de les "reduïdes" tasques que, segons ells, cal fer a Viena.

Per què? Perquè Casals s'encarrega de les relacions no només amb Àustria, sinó també amb Eslovènia, Croàcia, Txèquia, Eslovàquia i Hongria. Països que, precisament, no fa més de 30 anys que van independitzar-se.

A més a més, Adam Casals ha col·laborat amb diversos think tanks i fundacions d’àmbit català i europeu, com l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (Stiftung Wissenschaft und Politik) i el CIDOB. És col·laborador del diari Ara i de la revista Catalan International Review, i també és coautor del Llibre blanc. Barcelona, capital d’un nou Estat.