L'ambaixador espanyol a França, Fernando Carderera Soler, ha suat tinta a la TV francesa, en una entrevista difosa per Franceinfo, per justificar les seves crítiques a l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, després que aquest va dur un llaç groc en una trobada amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El que havia de ser un aclariment en el sentit que no hi ha cap conflicte diplomàtic entre Espanya i França, ha acabat exposant a plena llum els temors que sobrevolen a l'Estat espanyol per si a Europa es consolida la convicció que no és una democràcia. És el missatge que ha combatut obsessivament l'ambaixador, amb un punt de surrealisme.

"Tothom sap que Espanya és un país plenament democràtic, respectuós amb els Drets de l'Home, amb plena divisió de poders, amb independència del poder judicial i dels jutges", ha insistit al periodista. "Espanya és una democràcia", ha reiterat en diverses ocasions. Han quedat molt evidents les dificultats que té l'Estat espanyol per explicar internacionalment que té presos polítics i exiliats.

El periodista ha fet suar tinta a l'ambaixador, quan ha preguntat per què l'Estat espanyol vol intervenir en el que passa a França, quan critica un alcalde. "L'Estat espanyol no intervé en el que passa a territori francès", s'ha defensat Carderera. "Però vostè ha enviat una carta de protesta a l'alcalde de Perpinyà", ha repreguntat el periodista. "Naturalment, imagini's que un alcalde espanyol, posem per exemple l'alcalde d'Osca, la bonica vila on va néixer el meu pare, rep una autoritat francesa, es posa un símbol i diu que deplora l'existència de presos polítics a França. Això es veuria com un fet normal per part de l'ambaixador de França?", ha arribat a preguntar. El periodista ha recordat que l'alcalde de Perpinyà l'ha replicat, i llavors l'ambaixador ha llançat la tovallola: "Jo faig la meva feina com a ambaixador, i ell fa la seva com a alcalde de Perpinyà".

"He escrit una carta a l'alcalde de Perpinyà perquè ha portat un símbol que divideix. El llaç groc transmet el fals missatge i la manipulació que pretén fer creure a l'opinió pública europea que Espanya no és una democràcia. He de remarcar també que la relació entre Espanya i França és excel·lent. No hi ha cap incident diplomàtic entre els dos països i la relació és excel·lent. França sempre s'ha pronunciat pel respecte a la Constitució espanyola. Deploro però que l'alcalde de Perpinyà, el senyor Pujol, en tant que electe de la República, porti un símbol que divideix, que no representa la majoria de catalans i que posa en qüestió el caràcter democràtic del meu país", ha indicat.

Al final ha quedat evident que el conflicte diplomàtic hi és, i que la dificultat d'explicar-se de l'Estat espanyol ha crescut exponencialment. I tot això, quan encara no ha estat jutjat el cas ni dictada la sentència.