L'ambaixador espanyol a París ha pressionat directament la direcció de la prestigiosa universitat Sciences Po perquè no acollís la conferència Autodeterminació i democràcia. El cas de Catalunya, que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha pronunciat aquest dilluns al vespre, sis dies abans de la celebració del referèndum de l'1-O.

Finalment, la conferència s'ha pogut fer, però sense la presència de càmeres de televisió. Aquesta situació s'ha conegut pocs minuts abans que s'iniciés l'acte, quan l'equip de comunicació de la universitat ha advertit els periodistes que no podien gravar imatges, fer fotografies ni tampoc gravar l'àudio de la conferència. S'ha de destacar que el conseller estava convidat per la mateixa universitat.

El motiu que al·legaven des de la universitat és que "cal demanar un permís especial i és la política de Sciences Po". Amb tot, en nombroses ocasions els mitjans han pogut gravar en conferències semblants al mateix centre, com la que va pronunciar el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'octubre del 2016. 

Entre els assistents a la conferència a la Science Po hi havia un dels secretaris de l'ambaixada espanyola.

París havia rebut aquest mateix matí la visita del president, Carles Puigdemont, que ha protagonitzat un viatge llampec a la capital francesa per atendre a peticions d'entrevista de diferents mitjans.