L'ambaixada espanyola als EUA ha donat una versió dulcificada de la història per promocionar una ruta, i ha parlat d'"història compartida" amb els amerindis, però això ha provocat la irritació d'aquesta comunitat. L'activista amerindi Brett Chapman ha clavat un ventallot a l'ambaixada des de la xarxa, i li ha recordat que els fets van ser molt més violents. 

"Història compartida? Els espanyols van ser invasors i van assassinar, esclavitzar i robar a les nacions natives americanes del sud-oest. Per això els Pueblo els van foragitar en la revolta del 1680. Per això els meus avantpassats pawnee van aniquilar els espanyols en l'expedició de Villasur el 1720", ha indicat Brett Chapman.

"Els espanyols van comprar avantpassats meus a Santa Fe, a altres tribus que els havien segrestat. Una vegada, els espanyols no van comprar una dotzena de nens pawnee i els qui els havien raptat els van decapitar a l'acte. L'esclavatge ens va condemnar. Això que diuen ara seria com incloure els nazis en l''herència compartida' d'Europa", ha argumentat. 

L'ambaixada espanyola volia presentar la ruta denominada del Camino Real de Tierra Adentro, per presentar diversos assentaments hispànics. Ha argumentat que serveix per "subratllar la història compartida i l'herència d'Espanya, Mèxic, les tribus natives americanes i el sud-oest americà", cosa que ha encès la polèmica.