Una setmana després d'esclatar l'escàndol sobre l'espionatge massiu a dirigents independentistes, es manté el silenci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la Fiscalia, que depèn de l'executiu. Aquesta situació alarma Junts per Catalunya, que considera Sánchez responsable d'aquest escàndol per acció o per omissió i no descarta demanar-ne la dimissió. De moment, però, Junts ha exigit la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels diputats i ha instat les formacions independentistes a suspendre les relacions amb el govern de l'Estat fins que es posi en marxa.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha deixat clar que considera insuficient la investigació interna al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que ahir va anunciar el ministre de Presidencia, Félix Bolaños, després de reunir-se amb la consellera Laura Vilagrà, així com l'activació de la comissió de secrets oficials al Congrés. "No ens mereix cap confiança aquesta comissió interna i no ens serveix per res una comissió de secrets oficials. Exigim llums i taquígrafs", ha retret.

 

Responsabilitats

Junts tampoc accepta deixar en mans de la justícia espanyola la investigació, atès que les escoltes han requerit autorització judicial. Així mateix exigeix una depuració de responsabilitats, que inclogui els autors de l'espionatge, però també els responsables judicials que l'han autoritzat i els responsables polítics. Sànchez ha evitat concretar qui hauria de veure's afectat fins disposar del resultat de la investigació, però ha deixat clar que no és només una qüestió de govern sinó que afectat tot l'Estat i inclou estructures com la Guàrdia Civil.

El líder de Junts ha demanat al Govern de la Generalitat que suspengui totes les relacions polítiques amb l'executiu espanyol i que la suspensió de relacions sigui "clara i inequívoca". Això ha de comportar que tots els organismes estatutaris, com les comissions bilaterals, organismes autonòmics o l'anomenada taula de diàleg, quedin suspeses, fins que no estigui en marxa la comissió per a l'esclariment d'aquests fets i s'hagi donat mostres inequívoques del compromís amb la investigació. "No hi ha marge per fer veure que és un tema menor", ha advertit.

La proposta per suspendre suspendre les relacions polítiques amb el govern de l'Estat i limitar-les als vincles purament administratius, ha quedat recollida en un protocol que avui ha aprovat l'executiva de Junts i on s'especifica la negativa a participar a cap trobada bilateral o multilateral amb ministres. Els consellers, no obstant, participaran a actes organitzats per institucions catalanes no governamentals, encara que hi hagi membres del govern espanyol.

Pel que fa les relacions que Junts manté amb el PSC a institucions com la Diputació de Barcelona, Sànchez ha instat a no banalitzar aquest afer, reduint-lo a una qüestió de vincles en entitats supramunicipals, que ha remès al congrés que el partit celebrarà el mes de juny.

Sànchez ha fet una valoració positiva de la resposta que està demostrant ERC davant d'aquest escàndol. El partit de Carles Puigdemont va ser informat de la reunió que aquest diumenge va mantenir la consellera Vilagrà amb el ministro Bolaños una hora abans que es fer pública la convocatòria.