La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha tornat a pronunciar-se aquest dimecres a favor de l'aliança amb Israel, malgrat la condemna del Parlament al "règim d'apartheid" que practica el país envers la població palestina. Alsina ha assegurat que la resolució aprovada el passat juny per la cambra catalana "està fora de lloc". El text va obtenir el vot favorable del PSC, ERC, la CUP i els comuns, i només Junts va votar-hi en contra, la qual cosa significa que va rebre el suport d'un 60% dels diputats catalans.

Aquest no és el primer cop que la consellera es posiciona en contra d'aquell pronunciament de la cambra. Fa només un parell de setmanes es va aixecar la polèmica quan, durant un viatge a la regió, Alsina va deixar-se entrevistar a la televisió per menystenir la resolució del Parlament. "Jo vull remarcar que les relacions entre Israel i Catalunya són de sempre molt bones. Aquell dia de la votació jo estava representant Catalunya a l'exterior, i recordo que vaig telefonar l'ambaixador d'Israel i li vaig dir que en cap cas això era la posició de Catalunya ni tampoc de la població catalana", va dir a l'entrevista.

La resolució va situar el Parlament a l'avantguarda de la defensa dels drets humans a Palestina, ja que va ser el primer òrgan parlamentari europeu a pronunciar-se amb aquella contundència contra el sistema d'apartheid a Israel. Però la consellera ha aprofitat aquesta novetat per apuntar contra la cambra. "Que siguem els únics que hem aprovat una resolució d'aquest tipus és senyal que ens hem quedat sols". A més, ha defensat que aquell text "no reflecteix amb rigor un conflicte que existeix" entre Israel i Palestina.

També ha aprofitat per carregar contra els comuns, qui han presentat la interpel·lació a la consellera durant la sessió plenària d'aquest dimecres, i ha retret a la formació que, al Congrés dels Diputats, "no fan campanya" per tancar l'ambaixada espanyola a Israel. Alsina ha reafirmat la seva voluntat d'aconseguir que Catalunya actuï amb "mentalitat d'Estat" en la seva acció exterior. "Molts voldrien que no tinguéssim veu al món i no actuéssim amb voluntat d'Estat, però li asseguro que ho farem així".

Els comuns assenyalen la "hipocresia" de Victòria Alsina

Ha estat la diputada dels comuns, Susana Segovia, qui ha interpel·lat Alsina, lamentant que no respecti les institucions catalanes ni el Govern de la Generalitat i sentint-se "avergonyida" que la consellera viatgés a Israel a "fer-se perdonar perquè el Parlament hagi tingut la dignitat de condemnar el règim d'apartheid". Així, ha recordat que els informes sobre els quals es va basar la cambra en la seva resolució van ser publicades per Amnistia Internacional i Human Rights Watch, assenyalant la hipocresia de la consellera. "Si es publiquen informes sobre la vulneració dels drets humans en el conflicte de Catalunya amb l'Estat en fan bandera, però si són sobre Palestina, ho ignora i desacredita".