L’Aliança Lliure Europea (ALE), la federació política que agrupa els partits de nacions sense estat, regions i minories històriques europees, ha avalat aquest divendres que Catalunya celebri un referèndum unilateral “si l’actitud antidemocràtica de l’Estat espanyol persisteix en el futur pròxim”.

En una resolució aprovada a la reunió dels delegats d’ALE a Katowice, a Polònia, el partit on s’agrupen ERC, l’SNP, el BNG o els gal·lesos del Plaid insta el govern espanyol a “autoritzar i acordar els termes” d’un referèndum vinculant el 2017 però adverteix que el mandat del parlament català permet tirar-lo endavant sense pacte.

“Entenem que el Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat estan legitimats per implementar el mandat democràtic que els catalans els van confiar, convocant un referèndum”, assegura l’ALE. 

L’eurodiputat d’ERC i secretari general d’ALE, Jordi Solé, ha assegurat que “res” aturarà els catalans en la “voluntat de posar les urnes” i permetre que “la ciutadania decideixi lliurement”. “El govern espanyol no ha entès res en cinc anys. Això no va de pressupostos ni d’inversions, això va de drets democràtics. La inversió que ha de fer l’Estat espanyol a Catalunya és en democràcia, acordant el referèndum”, ha remarcat.