L’aeroport de Lleida-Alguaire s’utilitza, de forma usual, per a vols civils, però els dies 22 i 23 de setembre es reconvertirà en una mena d’aeroport militar, o si més no, militaritzat, en ocasió de al celebració de la Festa al Cel. És el segon any que aquest esdeveniment -originalment vinculat a les festes de la Mercè de Barcelona i que amb el pas dels anys va canviar d’ubicació- se celebra a l’aeroport lleidatà, i un cop més la presència de militars espanyols serà significativa.

Segons la organització, enguany es comptarà amb una àmplia presència militar espanyola, amb la Patrulla Águila de l’exèrcit de l’Aire -que té per costum dibuixar una bandera espanyola al cel-, a més d’aparells F-18, Harrier, l’apagafocs Canadian CL-215T i els helicòpters Tigre -de combat i adscrit a l’exèrcit de Terra- i Chinook -de transport-, a més de la Patrulla Acrobàtica Paracaigudista PAPEA, que també està formada per militars i que solen portar amb ells immenses banderes espanyoles.

Cal recordar que l’edició de l’any passat va causar forta impressió a causa de la seva proximitat amb el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre, en uns dies de neguit per l’augment de la presència policial però també militar a Catalunya, que va eclosionar el dia de les votacions amb la violència policial desfermada contra la població civil.

Avions històrics

A banda de la presència militar, la Festa al Cel comptarà les acrobàcies de pilots com Cástor Fantoba i Juan Velarde. Així mateix, es comptarà amb una mostra d’aviació històrica on destacaran la presència d’un avió de combat soviètic Polikarpov I-153 Chaika, hereu dels cèlebres Xatos republicans que van defensar Catalunya durant la guerra civil i un avió d’observació de la guerra del Vietnam, el OV-10B Bronco.

Durant la celebració de la festa es podran visitar alguns dels aparells per dins a més de veure exhibicions de vol, exercicis i acrobàcies.